Skip to main content
logo for klog kost

11 madtips til at sænke dit kolesteroltal

{snippet pagead}

4. Nødder

En lang række undersøgelser har vist, at mandler, valnødder, jordnødder og andre nødder er godt for hjertet. Spiser du en stor håndfuld nødder dagligt sænker du LDL med cirka 5 procent. Men nødder har også andre næringsstoffer, der beskytter hjertet på andre måder.

Vegetabilske olier. Flydende vegetabilske olier som raps, oliven, vindruekerne, solsikke og andre olier i stedet for smør, margarine eller fedt til madlavning eller på brødet hjælper med at sænke LDL.

5. Æbler

Frugter som æbler, vindruer, jordbær og citrusfrugter er rige på pektin, der er en type opløselig fiber, som sænker LDL.

6. Soja

Sojabønner i f.eks tofu og sojamælk blev engang udråbt som en effektiv måde at sænke kolesterol, men nyere analyser viser, at effekten er mere beskeden - 25 gram sojaprotein om dagen (svarende til 280 gram tofu eller 2 1/2 kopper sojamælk) kan sænke LDL med 5% til 6%.

7. Fede fisk

Fede fisk som laks eller makrel to eller tre gange om ugen kan sænke LDL på to måder: ved at erstatte kød, som indeholder mættede fedtstoffer, og på grund af indholdet af omega-3 fedtstoffer, som sænker LDL. Omega-3 fedtsyrer reducerer triglycerider i blodet og beskytter også hjertet ved at hjælpe med at hindre unormale hjerterytmer.

{snippet pagead}