Skip to main content
logo for klog kost

11 madtips til at sænke dit kolesteroltal

Selv om kolesterol er blevet dæmoniseret kan vi faktisk ikke leve uden kolesterol - problemet er kun at vi producerer alt for meget.

{snippet start}

Selv om vi har vænnet os til udtrykkene god og dårlig kolesterol, så er der ikke forskel på kolesterol. Udtrykkene er betegnelse for to fedtproteiner, der transporterer kolesterol rundt i kroppen. Low Density Lipoprotein (LDL - kaldet dårligt kolesterol) og High Density Lipoprotein (HDL - kaldet det gode kolesterol) henholdvis fører kolesterol rundt i kroppen og på vej ud af kroppen.

Så ved at sænke mængden af LDL, så reducerer man mængden af kolesterol, som føres rundt i kroppen, mens en stigning af HDL medfører at mere kolesterol føres ud af kroppen.

Kolesterol er afgørende for opbygning af cellernes membraner og afgør hvilke molekyler, der kan passsere ind i cellen. Det medvirker desuden til produktion af testosteron og østrogen samt andre hormoner som cortison og corticosteron. Kolesterol medvirker til produktionen af galde og til at omsætte solskin til D-vitamin samt i metabolismen af fedtopløseslige vitaminer som A, D, E og K-vitamin.

LDL fører kolesterol fra leveren ud til cellerne, men hvis LDL fører mere kolesterol rundt end cellerne kan optage, så afsætter LDL istedet kolesterolet inde i blodårernes vægge, hvor det udvikler sig til det vi kalder åreforkalkning.

For at sænke det totale kolesterol-tal gælder det både om at spise mad, der sænker kolesterol, og samtidig spise mindre af den mad, der øger LDL.

Indtil for få år siden var det almindelig visdom at kolesterol i maden påvirkede mængden af kolesterol i kroppen, men nyere undersøgelser har vist at kun meget lidt af den kolesterol, der findes i maden, overlever i fordøjelsessystemet. En nyere undersøgelse viste for eksempel at unge der spiste æg dagligt ikke fik et forhøjet kolesteroltal.

Til gengæld øger mættet fedt mængden af kolesterol ligesom overvægt og fedme. Især det fedt, der sætter sig på maven er forbundet med et højere kolesteroltal.

Ifølge Harvard Medical School kan man inddele fødevarer, som sænker kolesteroltallet, i tre kategorier.

Nogle fødevarer indeholder opløselige fibre, som binder kolesterol og dets forstadier i fordøjelsessystemet og trækker dem ud af kroppen, før de kommer i omløb.

Andre fødevarer indeholder flerumættede fedtstoffer, som reducerer mængden af LDL.

Og så er der de fødevarer, der indeholder såkaldte plantesteroler og -stanoler, der populært sagt sætter sig på de pladser, som kolesterol ellers ville sidde på.

Her er 11 madvarer, som sænker kolesteroltallet:

1. Havregryn

Start dagen med en skål havregryn, der indeholder 1-2 gram opløselige fibre. Tilføjer du en banan eller nogle jordbær får du et ekstra halvt gram. Ideelt set bør du spise mindst fem-10 gram opløseslige fibre dagligt, men mange er heldige, hvis de bare får spist fem gram.

2. Rugbrød

Ligesom havregryn har rug og andre fuldkorn opløselige fibre, der binder kolesterol og samtidig giver en mere mættende fornemmelse end uopløselige fibre. Så samtidig med at man spiser mindre, sænkes kolesteroltallet og risikoen for hjertekarsygdomme.

3. Bønner

Bønner er især rig på opløselige fibre. De tager også et stykke tid for kroppen at fordøje, hvilket betyder at du føler dig mæt længere. Det er en af grundene til at bønner er vigtig i en slankekur. Det vrimler med velsmagende variationer af bønner - sorte, røde, hvide, kidneybeans, mung-bønner, linser, garbanzos og mange andre. Der er desuden mange måder at tilberede dem på, så der er mange måder at inddrage dem i et måltid.