Søg på Klog KostOmega-3-tilskud hjælper ikke på hjerteflimmer

 

Lider du af hjerteflimmer, så hjælper det ikke at spise flere fisk end de anbefalede to portioner ugentligt.

Ja faktisk peger en ny undersøgelse på at de nuværende anbefalinger kan være for høje for personer med risiko for hjerteflimmer.

De flerumættede fedtsyrer (omega-3) i fisk har ellers fået ry for at være vigtigt for et hjertesundt helbred, men en ny dansk undersøgelse viser, at det ganske vist er godt at spise fisk, men ikke for mange.

Undersøgelsen fandt en U-formet sammenhæng mellem indtagelse af omega-3 og risikoen for at udvikle hjerteflimmer - også kaldet atrieflimmer (AF). Det vil sige at både dem der spiser meget få og mange fisk (f.eks som kosttilskud) har en større risiko for hjerteflimmer end mennesker, der har et moderat forbrug af fisk.

Den laveste risiko for atrieflimmer blev fundet hos personer, der indtog omkring 0,63 g omega-3 fra fisk om dagen - hvilket svarer til omkring to portioner fede fisk som laks om ugen.

Tidligere undersøgelser har rapporteret, at regelmæssig indtagelse af fisk kan forebygge udviklingen af atrieflimmer.

I den aktuelle undersøgelse satte Læge Thomas Rix og kolleger fra Aalborg Universitetshospital sig for at undersøge den hypotese, at der er en negativ sammenhæng mellem udvikling af atrieflimmer og forbrug af omega-3.

"Eftersom mere end seks millioner mennesker i Europa har atrieflimmer, der er forbundet med betydelig sygelighed, dødelighed og økonomiske omkostninger, vil det være af væsentlig offentlig interesse at forebygge atrieflimmer med nemme kostændringer," siger Thomas Rix.

Baseret på kræftundersøgelse

Forskerne tog udgangspunkt i den danske befolkningsundersøgelse Kost, Kræft og Helbred, som mellem 1993 og 1997 omfattede i alt 57.053 danske deltagere i alderen 50 til 64 år. Undersøgelsen, der blev finansieret af Kræftens Bekæmpelse, havde det primære formål at udforske kostens betydning for udviklingen af kræft.

Fakta om omega-3

Omega-3-fedtsyre er betegnelsen for en familie af flerumættede fedtsyrer som har det til fælles, at de har en dobbeltbinding på kulstofatom nummer tre fra kulbrinteenden, den position på kulbrintekæden som kaldes ω-3 (omega-3).

De vigtigste omega-3-fedtsyrer for mennesket er alfalinolensyre (ALA), icosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA).

Hjerteforeningen anbefaler at man spiser 300 gram fisk om ugen eller fiskeolie som kosttilskud med et indhold af omega-3 svarende til 1 gram om dagen.

Grunddata omfattede et spørgeskema med detaljerede spørgsmål om forbruget af fisk og fødevarer, der indeholder fisk, hvilket gjorde det muligt at beregne det gennemsnitlige indtag af flerumættede fedtsyrer. Deltagernes indtag af flerumættede fedtsyrer pr. dag blev inddelt i fem lige store grupper:

  1. gruppe indtog 0,00-0,38 g omega-3
  2. gruppe indtog 0,39-0,53 g omega-3
  3. gruppe indtog 0,54-0,73 g omega-3
  4. gruppe indtog 0,74-0,99 g omega-3
  5. gruppe indtog 1,00-7,22 g omega-3


Ved at koble deltagernes cpr-numre sammen med senere diagnoser registreret i Landspatientregistret, kunne forskerne beregne deltagernes risiko.

Alt i alt fandt forskerne 3.425 tilfælde af atrieflimmer, som var registreret i løbet af de 13,6 år, siden undersøgelsen blev startet i 1990erne.

Resultaterne for de fem grupper viste at:

  1. gruppe med det laveste forbrug var sammenligningsgrundlaget for de andre grupper
  2. gruppe havde en 9 procent lavere risiko for atrieflimmer end deltagerne i gruppe 1
  3. gruppe havde en 13 procent lavere risiko for atrieflimmer end deltagerne i gruppe 1
  4. gruppe havde en 4 procent lavere risiko for atrieflimmer end deltagerne i gruppe 1
  5. gruppe havde en 3 procent højere risiko for atrieflimmer end deltagerne i gruppe 1


"Den 13 procent lavere risiko for atrieflimmer (i gruppe 3) kan skyldes en reduktion af iskæmisk hjertesygdom og anti-inflammatoriske virkninger ud over den direkte antiarytmiske effekt," siger Dr. Rix.

"De biologiske mekanismer bag den højere risiko for atrieflimmer hvis man spiser mange fisk er mere vanskeligt at forklare," siger han.

"Vi kan kun spekulere på om balancen mellem positive og negative effekter på atrieflimmer kan skifte i forhold til co morbiditet og indtag af flerumættede fedtsyrer. Det er første gang at en sådan sammenhæng har vist sig, og det skal undersøges i nye studier. Dog kan det hjælpe med til at forklare nogle af de modstridende resultater i tidligere undersøgelser."