Søg på Klog Kost

Forhøjet blodtryk: Tag et glas

Et godt blodtryk er afhængig af en sund krop.Forhøjet blodtryk er en stor helbredsrisiko. Motion og medicinsk behandling er effektivt, men man kan også spise og drikke blodtrykket ned.

Først og fremmest gælder det om at tabe sig. Undersøgelser viser, at bare du taber dig 5 kilo reducerer du risikoen for forhøjet blodtryk. Sammen med daglig motion og evt. medicin, giver en kost, hvor du får færre kalorier ind end du forbrænder, helt sikkert en effekt.

1. Du kan sænke blodtrykket ved at holde dig til en diæt på 2.000 kalorier om dagen. Den er rig på frugt, grøntsager og fedtfattige mælkevarer. Til gengæld er indholdet af mættet fedt, kolesterol og total fedt. Undersøgelser viser, at en sådan kost kan nedsætte blodtrykket med 8-14 point.

2. Hold øje med saltet. Du skal holde dit saltindtag nede på ca. en teske hver dag, og gerne mindre alt efter alder eller andre risikoparametre. Ved at holde dig til en saltfattig kur, kan du få dit blodtryk ned med 2-8 point. At holde igen med saltet får også evt. medicinsk behandling til at virke bedre.

3. Et moderat alkoholforbrug hjælper faktisk på blodtrykket! Men for mænds vedkommende gælder, at de kun skal drikke to glas om dagen, og kvinder skal kun drikke et glas.