Søg på Klog Kost

Gurkemeje afværger hjerteanfald

Gurkemeje indeholder stoffet Curcumin, der kan forebygge hjerteanfald.Det skønne, orangegule krydderi gurkemeje er ikke bare genialt til at give din mad smag, det kan også få blodet til at løbe hurtigere i dine årer.

Under en bypass operation kan hjertemusklen blive beskadiget af den langvarige mangel på blodgennemstrømning, og det øger patienternes risiko for at få et hjerteanfald. Men nu er der måske håb at hente – på krydderihylden!

En undersøgelse foretaget i Thailand tyder på, at ekstrakt fra gurkemeje, som i forvejen er kendt for sine antioxidanter og anti-inflammatoriske egenskaber, kan afværge hjerteanfald hos patienter, som for nylig har fået en bypass operation.

Forskerne har fået resultater, der tyder på, at curcumin – det gule farvestof i gurkemeje – kan have en god forebyggende funktion, i samspil med lægens almindelige bud på en medicinsk behandling. Konklusionen bygger på en relativt lille gruppe forsøgspersoner, og forskerne understreger, at der er brug for større undersøgelser for at kunne anbefale, at alle hjerteopererede styrter ud og skaffer sig gurkemeje-ekstrakt.

En lære fra fortiden

Men forskerne kalder dog undersøgelsens resultater meget opmuntrende, og de gætter på, at sammenhængen kan være, at inflammation har en vigtig rolle i udviklingen af mange sygdomme, som f.eks. hjertesygdom. Og gurkemeje kan have en effekt i den sammenhæng.

De ekstrakter af curcumin, som er brugt i traditionel kinesisk og indisk medicin, kan købes for få kroner pr. dag for den mængde, der blev brugt i forsøget. Og de thailandske forskere mener, at det moderne menneske kan lære noget af den gamle lægevidenskab.

Forskere, ledet af dr. Wanwarang Wongcharoen fra Chiang Mai Universitetet, undersøgte 121 patienter, der havde fået en planlagt bypass operation på deres hospital i perioden fra 2009 til 2011.

Halvdelen af disse patienter fik kapsler med gurkemeje-farvestoffet fire gange om dagen, startende tre dage før operationen og fortsættende fire dage efter. De andre patienter fik placebo kapsler – altså kapsler med helt uvirksomt stof. Hverken forskere eller patienter vidste, hvem der fik hvilke kapsler.

65 pct. bedre efter operation

Forskerne mener, at det er sandsynligt, at det er de anti-inflammatoriske effekter i stoffet, der hjælper med at begrænse ødelæggelser af hjertet hos bypass patienter.

- Curcumin har i mange år været kendt for at begrænse inflammation og de skader, som de frie radikaler forårsager, siger dr. Jawahar Mehta, der er cardiolog ved University of Arkansas for Medical Sciences i Little Rock, Arkansas.

De thailanske forskere fandt, at 13 pct. af de patienter, som modtog farvestoffet, fik problemer med hjertet i løbet af deres ophold på hospitalet efter operationen. For de patienter, der fik placebo, var der tale om 30 pct. Taget højde for alle forbehold mht. patienternes tilstand inden operationen, kan Wongcharoen og hans kolleger dokumentere, at der er 65 pct. mindre risiko for hjertetilfælde for dem, der fik farvestoffet. Patienterne havde nemlig også lavere risiko for inflammation og iltningsproblemer.

For forskerne er det dog vigtigt at understrege, at gurkemeje ikke kan erstatte medicin som f.eks. aspirin, statiner og betablokkere. Desuden nævner de, at undersøgelsen er lille, og at selvom der kun er grund til at tro, at curcumin er helt sikkert, kan der være ukendte bivirkinger, hvis man tager det i store mængder.

Gurkemeje skal bruges i moderate mængder i køkkenet. Men man skal ikke fast tage så store mængder, som der var tale om i undersøgelsen. Det kræver yderligere undersøgelser, før forskerne vil anbefale det.

Undersøgelsens resultater er offentliggjort i American Journal of Cardiology.