Søg på Klog Kost

Efter hjerteanfaldet: Drik et par daglige glas

To øl eller glas vin om dagen kan redde dig fra endnu et hjerteanfald. En eller to drinks om dagen kan være rigtig sundt for mænd, som har haft et hjerteanfald. Forskere råder ikke hjertepatienter til at begynde at drikke, men til at fortsætte et evt. moderat forbrug.

Det har længe været kendt, at et beskedent alkoholforbrug er sundt for hjertet. Men nu viser det sig, at også efter et hjerteanfald er et glas eller to om dagen sundt – i hvert fald for mænd.

Forskere har fulgt 1.818 mænd, der havde overlevet et hjerteanfald for op til 20 år siden. Hver andet år rapporterede deltagerne om deres helbred, og hvert fjerde år udfyldte de et spørgeskema om deres kost, herunder om deres alkoholforbrug.

Risikoen reduceret med tredjedel

Efter at have taget højde for rygning, BMI, diabetes og blodtryk, forbrug af aspirin og andre faktorer, fandt forskerne ud af, at sammenlignet med afholdsfolk, havde mænd, der drak en eller to glas øl eller vin dagligt, eller et eller to små glas likør, en reduceret risiko for at dø på 34 pct.

Risikoen for at dø af en hjertekarsygdom var hele 42 pct. mindre. Deltagere i undersøgelsen, som drak lidt mindre end en daglig drink, havde 22 pct. lavere risiko for at dø. Desværre er det sådan, at hvis man drikker flere end tre drinks om dagen, så forsvinder den gode virkning.

- Den største virkning har man ved moderate mængder af alkoholindtag, siger Jennifer K. Pai, som er assisterende medicinsk professor ved Brigham and Woman’s Hospital og The Harvard School of Public Health.

- Vi siger ikke til folk, at de skal begynde at drikke. Men vi kan sige, at man kan have helbredsmæssig glæde af at fortsætte med at drikke moderate mængder efter et hjerteanfald, siger hun.