Søg på Klog Kost

Kvinde giver mand bid af æble.Efter et hjerteanfald kan en sundere kost reducere risikoen for dødsfald med 35 procent.

Kostændringer kan redde hver tredje hjertepatient fra døden

Hver tredje patient, der allerede har været ramt af et hjerteanfald, undgår at dø af et nyt hjerteanfald, hvis de ændrer deres kost.

 

Det viser en fem-årig undersøgelse af næsten 32.000 patienter med en gennemsnitsalder på 65 år i 40 lande, hvor forskere konstaterede at en sund kost medførte en:

  • 35 procent reduktion i risikoen for kardiovaskulær død
  • 14 procent reduktion i risikoen for nye hjerteanfald
  • 28 procent reduktion i risikoen for hjertesvigt
  • /19 procent reduktion i risikoen for slagtilfælde  

"Nogle patienter tror ikke, at de behøver at spsise sundt fordi de regner med at medicinen allerede har sænket deres blodtryk og kolesterol - men de tager fejl," siger Mahshid Dehghan, der er ernæringsforsker ved McMaster University Population Health Research Institute (PHRI). Han står bag undersøgelsen, der er offentliggjort online i American Heart Associations tidsskrift Circulation. 

Læs også: Antioxidanter i maden forhindrer hjertesygdom

"Kostændringer hjælper på andre ting end medicin som aspirin, angiotensin modulatorer, lipidsænkende midler og betablokkere."  

Hvert år overlever mindst 20 millioner mennesker på verdensplan et hjerteanfald eller slagtilfælde. Men selvom medicin som aspirin væsentligt sænker deres risiko for endnu et hjerteanfald, viser McMaster- undersøgelsen at kostændringer også mindsker deres risiko væsentligt.  

For undersøgelsen, vurderede forskerne sammenhængen mellem kosten og risikoen for hjerte-kar-sygdomme ved hjælp af oplysninger indsamlet fra mænd og kvinder, der har deltaget i to store McMaster-ledede globale undersøgelser: ONTARGET og TRANSCEND.  

Mere effektivt end medicin

Deltagere med hjertekar-sygdomme blev spurgt om, hvor ofte de havde indtaget mælk, grøntsager, frugt, korn, fisk, nødder, kød og fjerkræ i de seneste 12 måneder. De blev også spurgt om deres alkoholforbrug, rygning og motion.

Forskerne konstaterede at en sund kost havde konsekvent større effekt end medicin i forhold til at reducere risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde.  

Globalt set blev sund mad forbundet med en lavere risiko for hjerte-kar-sygdom med mere end 20 procent i alle regioner i verden.  

Læs også: Efter hjerteanfaldet: Drik et par glas

Forskerne mener, at dette er den første undersøgelse, der kan påvise kostens betydning for patienter med hjertekar-sygdom, som tager medicin for at forhindre et nyt hjerteanfald, slagtilfælde eller død.  

"Læger skal rådgive deres patienter i højrisikogruppen til at spise flere grøntsager, frugter, korn og fisk," siger Dehghan sagt.

"Dette kunne i væsentlig grad reducere hjerte-kar-tilbagefald i forhold til alene at behandle med medicin."