Søg på Klog Kost

HjernebølgerForhøjet blodtryk og andre hjertekar-problemer forhøjer risikoen for demens.

Blodtryk, fedme og diabetes øger risikoen for demens

Forskning viser, at håndtering og behandling af hjertekar problemer ikke kun forebygger hjertesygdomme og slagtilfælde, men også almindelige former for demens.

 

Blodpropper i hjernens små blodkar er årsag til tusinder af demens-tilfælde årligt og kaldes multiinfarktdemens.

Nationalt Videnscenter for Demens forventer at antallet af demente i Danmark vil vokse støt fra ca 87.000 i 2012 til 156.000 i 2040 - først og fremmest på grund af den længere levealder.

Dr. Gustavo C. Roman, der er direktør for Nantz National Alzheimer Center på Methodist Neurological Institute i Houston, opsummerede for nyligt årtiers demens-relateret forskning i tidsskriftet Alzheimer's Disease and Associated Disorders.

Roman angiver seks årsager og råd til at undgå hjertekar-relateret demens og blandet demens (kombinationen af vaskulær demens og Alzheimers sygdom).

Læs også: Så lidt yoghurt skal du spise for at sænke dit blodtryk

Blodtryk: Kontrol med blodtrykket reducerer risikoen for slagtilfælde og hjertesygdomme. Undersøgelser er også begyndt at vise, at hypertension øger sandsynligheden for, at mennesker med mild kognitiv svækkelse i sidste ende vil have demens senere i livet.  

Kolesterol: Epidemiologiske undersøgelser viser, at ud over hjerte-kar-sygdomme, forhøjet blodtryk og diabetes er et højt kolesteroltal en vigtig risikofaktor for demens, herunder Alzheimers.  

Rygning: Ikke alene er rygning forbundet med øget risiko for lungekræft, hjerte-karsygdomme og emfysem, men det er også negativt for blodtilførslen til hjernen, hvilket kan føre til kognitiv svækkelse og demens.  

Diabetes: Undersøgelser har allerede knyttet fedmeepidemien sammen med en øget risiko for højt blodtryk, metabolisk syndrom, hjerte-karsygdomme, slagtilfælde, nyresvigt, perifer vaskulær sygdom, obstruktiv søvnapnø, og diabetes 2. Faktisk har mennesker med denne form for diabetes to til tre gange højere risiko for at få en Alzheimers diagnose, dels på grund af hjertekar-problemer.

Læs også: Grovædere har dobbelt risiko for diabetes

Kost og Motion: En samlet sund livsstil mindsker risikoen for demens med alderen - især hjertekar-relateret demens. Hold fokus på et lavt body mass index (BMI på under 25), sund kost (baseret på mejeriprodukter, kød, fisk, frugt, grøntsager, korn, lavt alkoholforbrug, og forholdet mellem enkeltumættet og mættet fedt) kombineret med mindst 30-60 minutters daglig træning.

Hyperhomocysteinæmi: Homocystein er en aminosyre i blodet som ved for høje niveauer er forbundet med en øget risiko for at udvikle Alzheimers. Personer med symptomer på demens, der testes positive for høje niveauer af homocystein har vist sig at reagere godt på store doser af B-vitaminer. Forskning har vist, at store doser af de seks B-vitaminer kan reducere hjernesvind til det halve hos ældre med hukommelsesproblemer og forsinke udviklingen af demens.

Læs også: Sådan spiser du dig til et lavere blodtryk