Gen-tomater fjerner det dårlige kolesterol

Er dit kolesterol-tal for højt, så kan du måske om nogle få år gå ned i supermarkedet og købe anti-kolesterol tomater.
Forskere fra Californiens universitet i Los Angeles (UCLA) har nemlig genetisk udviklet en tomat, der indeholder et stof, som efterligner det såkaldt gode kolesterol.
I forsøg med mus, der spiste de frysetørrede tomater, viste de sig at udvikle mindre inflammation og havde reduceret aterosklerose (plakopbygning i arterierne) - populært kaldet åreforkalkning.
"Vi har fundet en ny og praktisk måde at tilføre et peptid, der fungerer som det vigtigste protein i det gode kolesterol, men er mange gange mere effektivt og kan spises," siger Dr. Alan M. Fogelman, der er direktør for Atherosclerosis Research Unit i David Geffen School of Medicine på UCLA.
Samme virkning som godt kolesterol
Forskerne gensplejsede tomaterne til at frembringe 6F, et lille peptid, der efterligner virkningen af ApoA-1, den vigtige protein i HDL-kolesterol - kaldet det gode kolesterol.
Musene i forsøget manglede evnen til at fjerne LDL-kolesterol - kendt som det dårlige kolesterol - fra deres blod og derfor let udviklede betændelse og åreforkalkning, når de spiste fed mad.
I forsøget udgjorde tomaterne 2,2 procent af deres kost, som var en almindelig vestlig kost med et højt fedtindhold.
Men efter en periode på de genetisk ændrede tomater havde de væsentligt:
- lavere inflammation i blodet;
- højere paraoxonase aktivitet, et antioxidant enzym forbundet med god kolesterol og en lavere risiko for hjertesygdom;
- højere niveauer af det gode kolesterol;
- nedsat lysophosphatidic syre, der fremmer udviklingen af tumorer, som accelererer åreforkalning
- mindre åreforkalkning.
"Så vidt vi ved er dette det første eksempel på et lægemiddel med disse egenskaber, der er fremstillet i en spiselig plante og er biologisk aktivt, når det gives uden isolation eller oprensning af lægemidlet," siger Fogelman.