Søg på Klog Kost

Så hurtigt rammer fastfood dine blodårer

I flere timer efter at du har spist fastfood kan dine blodårer være mere usmidige og på længere sigt øge risikoen for blodpropper.
 

Et enkelt måltid fra McDonalds er nok til at dine blodårer bliver usmidige og din risiko for blodpropper stiger.

Forskere fra Montreal i Canada har sammenlignet effekten af junk food og en typisk Middelhavskost på det vaskulære endotel, der er betegnelsen for den indvendige foring af blodkar.

Ved at måle endotelfunktionen, er det muligt at bestemme hvor hurtigt arterierne vil udvide sig efter at de midlertidig var klemt sammen.

Det er en meget enkel måde at undersøge den langsigtede risiko for at udvikle koronararteriesygdom, som åreforkalkning grundet kolesterolopbygning i blodårerne.  

Undersøgelsen viste, at deltagere med et højere indhold af triglycerider i blodet syntes at have større gavn af middelhavskosten. Deres arterier reagerede bedre på det sunde måltid sammenlignet med deltagere i undersøgelsen med lave triglyceridniveauer.

Triglycerider er fedtstoffer, der hovedsageligt stammer fra maden. Triglycerider lagrer kalorier, vi ikke omsætter, og fungerer dermed som energireserve. Et højt niveau af triglycerider indebærer også et højt niveau af det dårlige kolesterol, der ophober sig og medfører åreforkalkning.

- Vi kan se, at en middelhavskost er særligt gavnligt for personer med høje triglycerid niveauer, såsom patienter med metabolisk syndrom, netop fordi den kan hjælpe med til at holde arterierne sunde, siger Dr. Anil Nigam, der er forskningschef på Cardiovascular Prevention and Rehabilitation Centre ved University of Montreal. Undersøgelsen er udgivet i september-nummeret af Canadian Journal of cardiology.

De canadiske forskeres resultater er baseret på en undersøgelse af 28 ikke-rygende mænd, der først bliev bedt om at spise et sundt måltid svarende til det man kalder middelhavskost. Det bestod af laks, mandler og grøntsager kogt i olivenolie, hvoraf 51% af det samlede antal kalorier kom fra fedt, hvoraf en fjerdedel bestod af omega-3.

En uge efter blev de bedt om at spise en sausage McMuffin fra McDonalds bestående af pølse, æg og cheese McMuffin samt tre hashbrowns (stegte formede kartoffelstykker), hvor mængden af mættet fedt var 58% af det samlede energi-indhold. Og uden omega-3 fedtsyrer. Det er så vidt vides ikke en ret, der kan findes på danske McDonalds.

Inden de spiste gennemgik mændene en ultralydsskanning af antecubital arterien ved albuehulen efter at have fastet i 12-timer for at vurdere deres endotelfunktion.

Henholdsvis to og fire timer efter hvert måltid, gennemgik deltagerne yderligere ultralydsskanninger for at vurdere, hvordan maden havde påvirket deres endotelfunktion.  

Dr. Nigam og hans team konstaterede, at deltagernes blodårer udvidede sig helt op til 24 procent mindre efter at have spist junk food i forhold til målingerne i fastende tilstand. I modsætning hertil udvidede arterierne sig normalt og opretholdt en god blodgennemstrømning efter at deltagerne havde spist Middelhavskost.

Selvom årerne langsomt udvider sig til et mere normalt leje, så viser den hvor hurtigt og hvor meget junk food, kan betyde for den langsigtede risiko for kolesterol-ophobning og risiko for blodprop.  

- Disse resultater bør ændre, hvordan vi spiser til daglig. Dårlig endotelfunktion er en af de mest betydningsfulde forløbere for åreforkalkning. Det er noget at tænke over ved hvert måltid, siger Dr. Nigam.