Skip to main content
logo for klog kost

Lutein kan redde dig fra hjertesygdom

Næringsstoffet lutein, der bl.a. farver mange grøntsager og frugter samt æggeblommer, kan hæmme inflammation og beskytte mod hjertesygdom.

Det viser en ny undersøgelse fra Linköpings universitet, hvor forskere har sammenlignet deltageres indhold af lutein og andre caroteonider i blodet med deres betændelsesniveau.

Resultaterne tyder på, at lutein har anti-inflammatoriske virkninger hos patienter med koronararteriesygdom som hjerteanfald og angina, hvor inflammation har en negativ påvirkning.

"En betydelig procentdel af patienter, der har haft hjerteanfald har vist sig stadig at have kronisk betændelse i kroppen, selv om de får en god behandling, der omfatter både vaskulære procedurer, medicin og livsstilændringer. Vi ved, at kronisk inflammation er forbundet med dårligere prognose, siger professor Lena Jonasson ved Institut for Medicin og Sundhed og chef for kardiologi.

{snippet start}

Forskning tyder på, at det vi spiser kan påvirke inflammatoriske processer i kroppen. En gruppe af stoffer, der kan være af interesse, er carotenoider som beta-caroten og lycopen, som er blandt de bedre kendte af en stor familie af fedtopløselige farvestoffer i planter.

Adskillige tidligere studier har fundet et omvendt forhold mellem niveauerne af karotenoider og markører for inflammation. Jo højere indhold af carotenoider, des lavere inflammationsniveau. Det rejser spørgsmålet om carotenoider har anti-inflammatoriske virkninger.

De fleste tidligere undersøgelser af carotenoider er blevet udført på dyr eller raske mennesker. Men de immunceller hos mennesker, der har en kronisk inflammation, er mere irritable og kan reagere forskelligt end de tilsvarende celler hos raske mennesker.

"Vores undersøgelse viser, at en bestemt carotenoid, nemlig lutein, kan dæmpe kronisk inflammation hos patienter med koronararteriesygdom. Desuden viser den, at lutein absorberes og lagres af immuncellerne i blodet," siger Rosanna Chung, der er post.doc ved Institut for Medicinsk og Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Forskerne begyndte med at måle niveauet af de seks mest almindelige carotenoider i blodet hos 193 patienter med koronararteriesygdom. Samtidig målte de graden af ​​betændelse i blodet via den inflammatoriske markør interleukin-6, IL-6.

Kun lutein viste en sammenhæng med IL-6. Jo højere luteinniveauer i blodets plasma, des lavere niveauer af IL-6.

"Patienterne havde fået den bedst mulige behandling for deres sygdom, i henhold til kliniske retningslinjer, men vi så, at mange af dem havde en rest inflammation og samtidig lavere niveauer af lutein," siger Lena Jonasson, der er chefforsker på undersøgelsen, som er blevet offentliggjort i tidsskriftet Atherosclerosis.

Forskerne gik derfor i gang med at undersøge, om lutein kan påvirke celler, der er involveret i inflammatoriske processer. De indsamlede immunceller i blodet hos patienter med koronararteriesygdom. De kunne konstatere, at cellernes inflammatoriske aktivitet faldt betydeligt, når de blev behandlet med lutein.

Forskerne vil nu fortsætte med at undersøge, om øget indtag af lutein-rig mad har en positiv indvirkning på immunsystemet hos patienter med koronararteriesygdom.

Især grøntsager med mørkegrønne blade som spinat er rige på lutein.