Skip to main content
logo for klog kost

Derfor skal du ikke være bange for mættet fedt

Mættet fedt fra for eksempel svine- og oksekød er langt fra så farligt for hjertet som forskere har påstået i de sidste 50 år.

{snippet start}

Det understreger et nyt studie fra Bergen universitet i Norge, hvor forskere har testet tre forskellige diæter på 38 fede mænd med meget mavefedt.

Siden en gang i 1960erne har fedt og især mættet fedt været hovedskurken i anbefalingerne om en sund kost, men indenfor de sidste ti år har afsløringer af at fedt var blevet dømt uden beviser fået flere og flere forskere til at erkende, at den store synder i virkeligheden er sukker og hvidt brød.

Ikke mindst efter at det sidste år blev afsløret, at den amerikanske sukkerindustri havde bestukket tre velrenommerede Harvard-forskere til at vildlede offentligheden om sukkers skadelige virkninger og istedet pege på fedt som hovedskurken. Læs blandt andet om sagen i New York Times i september 2016. 

Den ene af forskerne blev tilmed ernæringschef i det amerikanske landbrugsministerium, hvor han var med til at skrive udkastet til de officielle ernæringsråd, der i stor udstrækning stadig gælder, og især stadig fremhæver mættet fedt som hovedskurk.

De fleste fødevarer, der er naturligt rige på mættet fedt, kommer fra animalske kilder som kød fra firbenede dyr og mejeriprodukter.

American Heart Association (AHA) er enige med regeringens advarsler og påstår, at forbruget af mættet fedt kan føre til højere niveauer af det dårlige LDL-kolesterol i blodet, hvilket kan øge risikoen for hjertesygdomme.

Academy of Nutrition and Dietetics anbefaler dog, at nedtone betydningen af ​​mættet fedt for udviklingen af hjertesygdomme, på grund af mangel på beviser, der forbinder de to.

Og den nye norske undersøgelse stiller spørgsmål ved om mættet fedt er usundt for størstedelen af ​​befolkningen.

{module also hjertekar}

Undersøgelsen har testet risikoen for mættet fedt på 38 mænd, der blev inddelt i to grupper og enten spiste en meget fedtrig kost med få kulhydrater eller en fedtfattig kost med mange kulhydrater i 12 uger.

Forskerne målte fedtmassen omkring maven, lever og hjerte. De vurderede også risici for hjertekarproblemer.

Den nuværende teori omkring mættet fedt er, at gruppen, der spiste en kost med et højt fedtindhold og lavt kulhydratindhold ville have større risiko for hjertesygdom. Men resultaterne viste, at det ikke var tilfældet. Der var ingen forskel på grupperne.

"Det meget høje indtag af total og mættet fedt forøgede ikke den beregnede risiko for hjertekarsygdomme," siger professor og hjertelæge Ottar Nygård, der har bidraget til undersøgelsen, som er offentliggjort i The American Journal of Clinical Nutrition.

"Deltagerne på meget fedtrig kost havde til gengæld væsentlige forbedringer af flere vigtige cardiometaboliske risikofaktorer som ektopisk fedtlagring (f.eks. omkring organerne), forhøjet blodtryk, blodlipider (triglycerider), insulin og blodsukker," tilføjer Nygård.

{module also kolesterol}

"Vi har her set på effekten af total og mættet fedt i forbindelse med en sund kost rig på friske, meget lidt forarbejdede og ernæringsrigtige fødevarer, herunder store mængder af grøntsager og ris i stedet for mel-baserede produkter," siger ph.d. kandidat Vivian Veum. 

"De fede kilder blev også kun forarbejdet en lille smule og det var primært smør, fløde, og koldpressede olier."

Indtaget af energi, proteiner, flerumættede fedtsyrer og typerne af fødevarer var ens hos begge grupper og varierede primært i mængde. Indtaget af tilsat sukker blev holdt på et minimum.

Energiindtaget hos begge grupper var hovedsagelig inden for normalområdet. De deltagere i fedtgruppen, der øgede deres energiindtag, oplevede alligevel en reduktion i fedtlagring og risiko for sygdom.

"Vores resultater tyder på, at det overordnede princip ved en sund kost ikke er mængden af ​​fedt eller kulhydrater, men kvaliteten af ​​de fødevarer, vi spiser," siger ph.d. kandidat Johnny Laupsa-Borge.

{module also sukker}

Undersøgelsen gør op med den teori, at grunden til hjertesygdomme er at mættet fedt øger niveauet af det dårlige LDL-kolesterol i blodet. Undersøgelsens forfattere observerede ikke nogen signifikant stigning i LDL-kolesterol, men tilmed viste det sig, at den fedtruge kost kun var forbundet med en stigning i det gode HDL-kolesterol.

"Disse resultater indikerer, at de fleste raske mennesker sandsynligvis godt tåler et højt indtag af mættet fedt, så længe kvaliteten af fedt er god og det samlede energiindtag ikke er for højt. Det kan endda være sundt."

"Fremtidige studier bør undersøge, hvilke personer eller patienter, der kan have behov for at begrænse deres indtag af mættet fedt," påpeger Simon Dankel, der ledede undersøgelsen sammen med Prof. Gunnar Mellgren ved Haukeland Universitetssygehus i Bergen, Norge .

"Men de påståede sundhedsmæssige risici ved at spise fedtstoffer af god kvalitet er stærkt overdrevet. Det kan være mere vigtigt for folkesundheden at tilskynde reduktion af forarbejdede mel-baserede produkter, stærkt forarbejdede fedtstoffer og fødevarer med tilsat sukker," pointerer Dankel.