Søg på Klog Kost

Spiser du konstant mættet fedt holder du tilsyneladende kroppen i en tilstand af en evigt beredskab, hvor immunceller trænger ind i vævet og forårsager inflammation.Spiser du konstant mættet fedt holder du tilsyneladende kroppen i en tilstand af en evigt beredskab, hvor immunceller trænger ind i vævet og forårsager inflammation.

Meget mættet fedt medfører vævsskade

Meget mættet fedt i blodet kan måske være en forklaring på at nogle mennesker rammes af inflammation og vævsskade.

 

Ifølge en ny undersøgelse fra Imperial College London offentliggjort i Cell Reports resultarer høje niveauer af ​​mættet fedt i at monocytter - en type hvide blodlegemer, der kaldes kroppens skraldemænd - trænger - eller måske ligefrem flygter - ind i vævet på vitale organer.

Forskerne mener, at disse monocytter kan forværre vævsskader, fordi de kan forværre inflammation, men det kræver flere undersøgelser at få bekræftet.

"Musene vi studerede blev behandlet med et stof, der fik dem til at akkumulere ekstremt høje niveauer af fedt i blodet. Selvom det er usædvanligt har mennesker nogle gange de samme høje niveauer enten pga. en arvelig tilstand eller ved at spise fed mad," siger chefforsker dr. Kevin Woollard. 

"Den moderne livsstil synes at gå hånd i hånd med høje niveauer af fedt i blodet. Dette fedt kommer fra mad og drikke - for eksempel, ville du blive overrasket over, hvor meget mættet fedt en latte indeholder, og nogle folk drikker flere i løbet af dagen."

"Vi tror, ​​at en relativ høj koncentration af mættet fedt kan få monocytter til at trænge fra blodet og ind i det omgivende væv."

Blod er meget fint afbalanceret, og udveksling af celler og andre stoffer med det omgivende væv er en del af at opretholde denne balance.

Celler ændrede sig

Men forskerne bemærkede, at de indtrængende monocytter forvandlede sig til en anden type immunceller kaldet en makrofager og nogle af cellerne i vævet optager fedt og forvandles til såkaldte "skumceller". 

Disse skum-celler og makrofager stimulerer produktionen af ​​et signalmolekyle kaldet CCL4, der tiltrækker flere monocytter til vævet. Denne spiral fortsætter, så længe niveauet af mættet fedt er forhøjet.

Disse mekanismer kan have udviklet sig for at fjerne fedt fra blodet og opretholde en sund balance.

Det mest interessante ved opdagelsen er dog, at det kun er en type monocytter, der er involveret i denne balanceakt.

"Det er virkelig spændende for det betyder, at vi faktisk kan udvikle lægemidler, der ændrer denne adfærd," siger Wollard, der håber, at personer med risiko for hjertekar-sygdom og overvægtige kan behandles med et lægemiddel mod disse særlige monocytter.

"Det er også interessant, at mennesker med visse immunsygdomme, som påvirker monocytter - bl.a. nogle inflammatoriske og autoimmune sygdomme som lupus - kan have høje niveauer af mættet fedt i blodet og også er mere tilbøjelige til at få hjerteanfald og slagtilfælde i en yngre alder."

De næste etaper af denne forskning vil være at studere grupper af patienter med inflammatoriske sygdomme,og se på de direkte effekter af mættede fedtstoffer på monocytternes funktion.

Tags: mættet fedt, monocytter