Søg på Klog Kost

Ost påvirker måske stofskiftet i tarmsystemet.Ost påvirker måske stofskiftet i tarmsystemet på en gavnlig måde for hjertekarsystemet.

Ost er måske forklaringen på fransk paradoks

Ost beskytter måske mod hjertekarsygdomme, antyder en ny dansk undersøgelse, der strider mod årtiers anbefalinger.

 

Undersøgelsen fra Aarhus Universitet forsøger at kaste lys over det der kaldes det franske paradoks, fordi franskmænd i mindre grad end for eksempel danskere rammes af hjertekarproblemer, selv om de spiser meget mættet fedt.

De fleste undersøgelser af dette fænomen har fokuseret på vin og livsstil, men de danske forskere ville undersøge om den centrale forklaring kunne være en helt anden fransk tradition: ost.

Forklaringen kan ligge i stofskiftet af ost - altså hvordan kroppen behandler og optager fedt og andre næringsttoffer fra osten.

Chefforskeren Hanne Bertram og hendes kolleger gør i tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry opmærksom på, at den seneste forskning viser, at nogle mejeriprodukters positive effekter på sundheden har rejst tvivl om den engang fast regel om, at mættet fedt er dårligt for vores hjerter. For eksempel har en undersøgelse vist, at ost reducerer det såkaldte dårlige LDL-kolesterol i forhold til smør med samme fedtindhold, hvilket tyder på, at et højt forbrug af ost kan være en del af forklaringe på det franske paradoks.

Reducerer kolesterol

Forskerne sammenlignede derfor urin og fækale prøver fra 15 raske mænd, der blev delt op i tre grupper, der enten fik en med enten ost, mælk eller smør, men ingen andre mejeriprodukter.

Både ost og mælk medførte et fald i urinens indhold af cholin og TMAO og en øget fækal udskillelse af acetat, propionat og lipider.

Sammenlignet med mælk medførte ost en betydelig reduktion af urinens indhold af citrat, kreatin og kreatinin og en væsentligt øgning af tarmfloraens metabolitter butyrat, hippurat og malonat.

Butyrat er en forbindelse, der produceres af tarmbakterier. Forhøjede butyrat niveauer blev forbundet med en reduktion i kolesterol, der kan være en af forklaringerne på de færre hjertekarproblemer. 

De danske forskere mener, at deres resultater antyder, at tarmbakterier i hvert fald spiller en rolle og yderligere styrker forbindelsen mellem ost og den franske paradoks.

Tags: cholin, ost, kolesterol, hjertekarsygdom, butyrat, franske paradoks