Søg på Klog Kost

Koffein kan lindre Parkinsons rysten

Fire daglige kopper kaffe kan lindre rystesymptomerne hos Parkinsons-patienter.Rystesymptomerne fra Parkinsons sygdom kan reduceres med daglige kopper kaffe.

Det viser en ny canadisk undersøgelse hvor 61 personer med Parkinsons sygdom, der viste symptomer på søvnighed i dagtimerne og nogle motoriske symptomer blev testet.

Deltagerne fik enten en placebo pille eller en pille med 100 mg koffein to gange om dagen i tre uger og derefter 200 mg to gange dagligt i tre uger, hvilket svarede til mellem to og fire kopper kaffe dagligt.

- Undersøgelser har vist, at mennesker, der bruger koffein er mindre tilbøjelige til at udvikle Parkinsons sygdom, men det er en af de første studier, der viser, at koffein kan hjælpe på bevægelsessymptomer hos folk, der allerede har sygdommen, siger undersøgelsens forfatter Dr. Ronald Postuma , fra Forskningsinstituttet ved McGill University Health Center.

Efter seks uger havde den halvdel, der tog koffein forbedret sig med en fem point på en Parkinsons-måling i forhold til dem, der ikke indtog koffein.

Hjalp ikke på træthed

- Dette er en beskeden forbedring, men kan være nok til at være en fordel for patienterne, siger Postuma.

Koffeingruppen havde også i gennemsnit en tre points forbedring i bevægelseshastighed og stivhed sammenlignet med placebogruppen. Koffein syntes dog ikke at hjælpe på træthed i dagtimerne, og der var ingen ændringer i livskvalitet, depression eller søvnkvalitet.

- Undersøgelsen er især interessant, da koffein ser ud til at blokere et fejlbehæftet signal i hjernen og er så sikker og billig, siger Dr. Michael Schwarzschild fra Massachusetts General Hospital i Boston.

- Selv om resultaterne ikke tyder på, at koffein kan anvendes som en behandling af Parkinsons sygdom, kan det tages i betragtning, når Parkinson-patienter diskuterer deres koffein-forbrug med deres neurolog.