Søg på Klog Kost

Babyers forskillige hjernerMR billederne blev taget mens børnene sov. Billedet viser udviklingen af myelization hos et barn, der er blevet ammet. Foto: Baby Imaging Lab / Brown University.

Så vigtig er amning for dit barns hjerne

Nye MRI-skanninger afslører hvor vigtig modermælk er for din babys hjerne og for udviklingen senere i livet.

 

Det er forskere fra det amerikanske Browns University på Rhode Island, USA, der har skannet hjernerne hos 133 babyer for at se hvilke forskelle, der er på babyer, som ammes og babyer, der får modermælkserstatning.

Undersøgelsen viste, at børn efter 2-års alderen, der var blevet ammet i mindst tre måneder, havde en bedre udvikling af vigtige dele af hjernen i forhold til børn, der udelukkende havde fået modermælkserstatning eller havde fået en kombination af modermælk og -erstatning.

Den større hjernevækst var mest udtalt i dele af hjernen, der er forbundet med sproget, følelsesmæssige funktioner og kognition (hukommelse, erkendelse, etc), viste forskningen.

Det er ikke den første undersøgelse, der tyder på, at amning er vigtig forspædbørns hjerneudvikling. Adfærdsmæssige undersøgelser har tidligere forbundet amning med bedre kognitive resultater hos teenagere og voksne. Men dette er den første skanning, som så på forskellene hos unge og sunde børn, siger Sean Deoni, der er assisterende professor på Brown og hovedforfatter til undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet NeuroImage.

"Vi ønskede at se, hvor tidligt disse ændringer i hjernens udvikling rent faktisk sker," siger Deoni.

"Vi viser, at de er der næsten fra starten."

Deoni har udviklet en MRI teknik, der ser på mikrostrukturen af hjernens hvide substans, det væv, der indeholder lange nervefibre og hjælper forskellige dele af hjernen med at kommunikere med hinanden. Teknikken skanner for myelin, det fede materiale, der isolerer nervefibre og øger hastigheden af hjernens elektriske signaler.

Læs også: 19 råd til gravide: det må du ikke spise

Deoni og hans team skannede 133 babyer i alderen 10 måneder til fire år. Alle havde haft normale fødselsforløb og kom fra familier med samme socioøkonomiske status. Forskerne opdelte babyer i tre grupper baseret på mødrenes oplysninger:

  • Gruppe 1 bestod af babyer, der udelukkende var blevet ammet i mindst tre måneder
  • Gruppe 2 havde fået en kombination af modermælk og modermælkserstatning
  • Gruppe 3 havde kun fået modermælkserstatning

Forskerne sammenlignede desuden de ældre børn med de yngre børn for at fastslå væksten af den hvide substans i hver gruppe.

Jo længere amning, jo bedre

Undersøgelsen viste, at børn, der udelukkende blev ammet havde den hurtigste vækst i den myelinerede hvide substans og at væksten især var udtalt ved to-års alderen. Gruppen, der både havde fået modermælk og -erstatning, havde den næsthurtigste udvikling.

Læs også: Derfor er det vigtigt at give din baby bryst

"Vi fandt en forskel i væksten af den hvide substans på 20-30 procent mellem ammede og ikke-ammede børn," siger Deoni.

"Jeg synes, det er forbløffende, at forskellen er så stor så tidlig."

Deoni og hans team underbyggede deres billeddata med en række grundlæggende kognitive tests på de ældre børn, der konstaterede at de udelukkende ammede børn præsterede bedre sprogligt, var bedre til at genkende ting og var havde større motoriske evner.

Læs også: Giv din baby den rigtige faste føde

Undersøgelsen så også på virkningerne af varigheden af amning. Forskerne sammenlignede babyer, der var blevet ammet mere end et år med dem, der var ammet mindre end et år, og konstaterede signifikant forøget vækst i hjernen hos spædbørn, der var ammet længere - især i områder af hjernen, der er vigtige for motoriske evner.

Deoni siger, at resultaterne bekræfter tidligere forskning, der har konstateret at amning er vigtig for børns hjerne-udvikling.