Søg på Klog Kost

Tomater kan redde dig fra blodprop i hjernen

Et dagligt glas tomatjuice kan reducere din risiko for at få et slagtilfælde.
 

Et glas tomatjuice eller en klat ketchup kan redde dig fra døden. Stoffet lycopen i tomater viser sig nemlig i en ny undersøgelse at reducere risikoen for at få apopleksi med over 50 procent.

Antioxidanten lycopen er både et farvestof og et vigtigt stof, som i flere undersøgelser har vist sig at have indflydelse på kræft-udvikling.

Og i en ny finsk undersøgelse, der nyligt blev offentliggjort i tidsskriftet Neurology, viser et 12-årigt studie af 1031 mænd, at stoffet også har indflydelse på risikoen for at få et slagtilfælde, som er en blodprop eller blødning i hjernen. Slagtilfælde - også kaldet apopleksi - viser sig typisk ved lammelser af dele af kroppen og skyldes typisk åreforkalkning, hvor der enten opstår blodpropper (85% af slagtilfældene) eller blodkarrene revner og der opstår blødninger (15%).

Den finske undersøgelse konstaterede, at personer med de højeste mængder af lycopen i blodet havde en 55 procent lavere risiko for at få et slagtilfælde end personer, der havde de laveste mængder af lycopen i blodet.

67 fik slagtilfælde i løbet af 12 år

De 1.031 finske mænd var mellem 46 og 65 år ved undersøgelsens begyndelse. Niveauet af lycopen og en række andre stoffer i blodet blev undersøgt ved begyndelsen af undersøgelsen, og deltagerne blev fulgt i gennemsnit 12 år.

I løbet af denne periode fik 67 mænd et slagtilfælde.

Blandt de 258 mænd med det laveste niveau af lycopen i blodet fik 25 et slagtilfælde, mens kun 11 af de 259 mænd, der havde det højeste indhold af lycopen i blodet fik et slagtilfælde.

Når forskerne alene så på antallet af blodpropper, var resultaterne endnu stærkere. De højeste niveauer af lycopen reducerede risikoen for slagtilfælde med 59 procent i forhold til personer med de laveste niveauer af lycopen.

"Denne undersøgelse understreger tidligere dokumentation for, at en kost med mange frugter og grøntsager er forbundet med en lavere risiko for slagtilfælde," siger undersøgelsens forfatter Jouni Karppi, ph.d., fra Universitet i Østfinland i Kuopio.

"Resultaterne støtter anbefalingen om, at folk spiser mere end fem-seks stykker frugt og grønt om dagen, hvilket sandsynligvis ville føre til en væsentlig reduktion i antallet af slagtilfælde."

Undersøgelsen så også på blodets indhold af antioxidanterne a-caroten, p-caroten, a-tocopherol og retinol, men fandt ingen sammenhæng mellem blodets indhold af disse stoffer og risikoen for slagtilfælde.

Forarbejdede tomater bedst

I modsætning til andre stoffer, øges mængden af lycopen, når tomater bliver forarbejde. Faktisk er indholdet af lycopen fire gange højere i tomatpure end i friske tomater. Indholdet af stoffet i ketchup er også højere.

Dertil kommer at stoffet nemmest optages i blodet ved at blive blandet med olierig mad, som for eksempel i en gang spaghetti eller anden pastaret.

Lycopen kan også findes i frugt og grønt som vandmelon, papaya, rød peber og goji-bær. Det højeste indhold af lycopen findes i den asiatiske frugt gac, der har 70 gange så højt et indhold som tomater, men som formentlig kun kan findes hos virkelig velassorterede grønthandlere.