Skip to main content
logo for klog kost

Valnødder kan begrænse demens hos gamle rygere

Valnødder kan hjælpe med at imødegå langsom kognitiv tilbagegang hos ældre, der enten har røget eller i forvejen har tegn på demens.

{snippet start}

Det antyder en ny undersøgelse, Walnuts and Healthy Aging Study, der er offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition, hvor det samtidig blev oplyst, at valnødder havde ringe indflydelse på kognitiv funktion hos raske, ældre voksne i studiets to-årige forsøgsperiode.

Undersøgelsen er baseret på næsten 636 gamle i Loma Linda, Californien, USA og i Barcelona, ​ Spanien. I to år inkluderede testgruppen valnødder i deres daglige diæt, mens kontrolgruppen afholdt sig fra valnødder.

Valnødder indeholder omega-3-fedtsyrer og polyfenoler, som tidligere har vist sig at modvirke oxidativ stress og betændelse, som begge er drivkrafter for kognitiv tilbagegang.

Joan Sabaté, der er professor i ernæring og epidemiologi ved Loma Linda University School of Public Health og undersøgelsens hovedforsker, fortæller, at dette var det største og mest velkontrollerede forsøg, der nogensinde er blevet udført på effekterne af nødder på kognition.

”Selvom dette var et mindre resultat, kunne det føre til bedre resultater, når de blev gennemført over længere tid," siger Sabaté.

"Yderligere undersøgelse er bestemt berettiget på baggrund af vores fund, især for personer, der klarer sig dårligt, men som muligvis kan drage fordel af at inkorporere valnødder og andre nødder i deres kost."

Sabaté og hans forskerteam ved Loma Linda University var de første til at opdage den kolesterolsænkende virkning af nødder - især valnødder. Deres resultater blev første gang offentliggjort i New England Journal of Medicine i 1993.

Efterfølgende har fund fra forskerne koblet nødder til lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme.