Søg på Klog Kost

Appelsiner er fulde C-vitaminer, der viser sig at beskytte mod visse former for slagtilfælde.

Appelsiner beskytter mod slagtilfælde

 

Appelsiner kan reducere din risiko for den mest almindelige form for blødende slagtilfælde.

Det viser en undersøgelse på Pontchaillou Universitetshospital i Rennes, Frankrig, hvor forskerne har målt indeholdet af C-vitamin i blodet hos patienter, der blev indlagt med blødende slagtilfælde eller bristede blodkar i hjernen.

Forskerne testede 65 personer, der havde fået et slagtilfælde eller bristede blodkar inde i hjernen og konstaterede at 41 procent havde et normalt C-vitamin indhold, 45 procent havde for lavt indhold af C-vitamin og 14 procent led af decideret mangel på C-vitamin.

C-vitamin-mangel er tidligere blevet forbundet med hjertesygdomme.

C-vitamin findes i frugter og grøntsager som appelsiner, papaya , peberfrugter, broccoli og jordbær.

Selv om blødende slagtilfælde er mindre udbredt end iskæmisk slagtilfælde (blodprop i hjernen) er det mere dødeligt.

I gennemsnit havde de mennesker, der havde fået et slagtilfælde for lave niveauer af C-vitamin, mens dem, der ikke havde fået et slagtilfælde havde normale niveauer af vitaminet.

"Vores resultater viser, at C-vitaminmangel bør betragtes som en risikofaktor for denne alvorlige type af slagtilfælde, det er f.eks. højt blodtryk, alkohol og overvægt," siger undersøgelsens forfatter, dr. Stéphane Vannier fra Pontchaillou Universitetshospital.

"Det er nødvendig med mere forskning for konkret, at undersøge hvordan C-vitamin medvirker til at reducere risikoen for slagtilfælde . For eksempel kan vitaminet regulere blodtrykket," siger Vannier og tilføjer, at C-vitamin ser ud til at have andre fordele som at skabe collagen, der er et protein som findes i knogler, hud og væv.