Søg på Klog Kost

Mælk påvirker jernkoncentrationen forskelligt hos mænd og kvinder.Kvinder og mænds hjerner påvirkes forskelligt af jernindholdet i vores mad og drikke.

Jern i maden påvirker mænd og kvinders hjerner forskelligt

Kvinder og mænds hjerner påvirkes forskelligt af jernindholdet i mælkeprodukter, grøntsager og rødt kød.

 

Det viser en ny undersøgelse fra University of Buffalo i New York, hvor forskerne har skannet hjernerne på kvinder og mænd for forskelle i jernindholdet.

Tidligere undersøgelser fra bl.a. universitetet i Buffalo har vist, at et højt jernindhold i hjernen er forbundet med alvorlige neurologiske sygdomme som multipel sclerose, Parkinsons sygdom og Alzheimers sygdom.

Men også raske voksne har højere koncentrationer af jern i deres hjerner, når de bliver ældre. Alligevel har forskerne svært ved at forstå kostens indflydelse på niveauet af jern i hjernen.

Derfor har forskerne fra University at Buffalo foretaget en pilotundersøgelse af kostvanerne hos 190 raske frivillige, som er offentliggjort i Journal of Neurobiology of Aging.

"Vi havde en hypotese om, at der var kønsforskelle på forhånd, men vi forventede bestemt ikke en så stærk kønsforskel," siger undersøgelsens hovedforfatter dr. Robert Zivadinov, som også er direktør for MRI hos UB kliniske og Translationel Research Center (ctrc).

I tidligere undersøgelser har forskere haft en hypotese om, at kønsforskelle i hjernens jernkoncentrationer kan tilskrives virkningerne af kønshormoner og det faktum, at kvinder mister jern når de menstruerer og føder.

I den nye undersøgelse tjekkede man kostvanerne hos 129 kvinder og 61 mænd med en gennemsnitsalder på 43,2 år. De berettede om deres indtag af mejeriprodukter, grøntsager, rødt kød samt jern og kalktilskud, og gennemgik derefter en type MR-scanninger, der gav mulighed for evaluering af jern.

Grøntsager med modsat effekt

Resultaterne viste, at mænd, der spiste flere mælkeprodukter og grøntsager, havde højere jernkoncentrationer i hjernen. Kvindernes forbrug af mælkeprodukter syntes til gengæld ikke, at påvirke hjernens jernkoncentrationer, mens grøntsager ligefrem syntes at sænke jernkoncentrationen.

"Tilsyneladende har et øget grøntsagsforbrug en gavnlig effekt for kvinder, mens det har negative konsekvenser for mænd," skriver forskerne i artiklen.

Det understreger behovet for yderligere undersøgelser, der skal udføres på kønnene separat, siger Zivadinov.

Han tilføjer, at kønsspecifikke faktorer kan interagere med kostens indflydelse på hjernens jernkoncentrationer. For eksempel viste resultaterne en svag tendens til at knytte rødt kød til højere jernkoncentrationer i thalamus hos kvinder, men lavere jernkoncentrationer i hippocampus hos mænd.

"Det tyder på, at øget indtag af rødt kød er skadeligt for kvinder i forbindelse med hjernens jernkoncentrationer, men ikke hos mænd," siger han.

Forskerne forventer at bekræfte disse resultater i en større undersøgelse og planlægger også at se på mere specifikke kostelementer, der vides at øge eller hæmme jernoptagelsen og at undersøge den indflydelse som kønshormoner, p-piller og / eller blodtab ved fødsel og menstruation kan have på jernkoncentrationer.

Zivadinov og hans medforfattere tidligere undersøgt hjernens jernkoncentrationer, primært hos patienter med multipel sklerose, hos hvem de observerede jernophobning selv i tidlige stadier af sygdommen.

"Vi kan endnu ikke komme med deciderede kostråd, men vi vil fortsætte med at studere miljømæssige faktorer som kosten for bedre at forstå sammenhængen mellem kost, hjernens jern niveauer og neurologiske funktion og lidelser," siger en anden af undersøgelsens forskere Jesper Hagemeier.