Søg på Klog Kost

Dødelig fødevareallergi over for kød

Den amerikanske flåt er spredt ud over det gule område i USA, hvor der er 32 procent højere risiko for at udvikle allergien. Foto: James Gathany
 

Det østlige USA er blevet ramt af en potentielt dødelig fødevareallergi over for kød, der kan tvinge ofrene til at blive vegetarer.

Forskere mener at allergien skyldes flåten Amblyomma americanum, der pga. den hvide plet på ryggen kaldes Lone Star Tick, som en ny undersøgelse viser er spredt fra det østlige Texas til hele det sydøstlige USA.

Undersøgelser har påvist at op til 90 procent af ofre for allergien er blevet bidt af flåten.

Læs også: Har du KOL: Hold dig fra spegepølse og saltkød

Forskere har påvist at kød-allergien absurd nok skyldes en overfølsomhed over for et kulhydrat kaldet Alpha-gal, der findes i rødt kød - både okse-, svine- og lammekød.

Ved flåtens bid induceres små mængder af alfa-gal i blodet, der skaber antistoffer og dermed allergi overfor kulhydratet.

Ifølge den nye geografiske undersøgelse, er alfa-gal-allergien 32 procent højere i områder hvor Lone Star flåten findes. De centrale og sydlige regioner i USA har de højeste forekomster af alfa-gal overfølsomhed pga. Lone Star-flåten.

"Antistoffer mod alfa-gal i blodet kan udvikles efter et enkelt bid fra flåten," siger allergolog Stanley Fineman, der er præsident for det amerikanske astma og allergi-forbund.

Læs også: Cola forværrer slidgigt i knæene

"Det kan resultere i allergiske symptomer, som rammer 3-6 timer efter at man har spist kødet og kan medføre alt fra mild nældefeber, hovedpine, opkastninger og diarre, men potentielt også kan være dødelig pga. en anafylaktisk reaktion."

Undersøgelsen fandt også eksempler på kødallergi uden for Lone Star-flåtens område - både nord for og vest for området.

"Det tyder på, at andre flåt-arter, eller eventuelt menneskelige faktorer, kan spille en rolle for allergiske alfa-gal-reaktioner," siger Dr. Fineman.

Danmark og Sverige også ramt

Og et mindre udbrud i Sverige kunne tyde på at andre flåter eller andre årsager kan udløse allergien. For to år siden konstaterede svenske sundhedsmyndigheder at tre personer i løbet af et halvår havde fået kødallergi uden at de kunne finde en årsag.

Læs også: Kræftsyg J.R. er blevet veganer

"Vi synes, det er underligt. Det kan ske, at det bare er en tilfældighed, men det kan også være en tendens. Vi vil fortsætte med at følge op på det. Jeg tror, der findes et stort mørketal," sagde overlæge ved Södersjukhusets allergimodtagelse, Lars Gottberg til Dagens Nyheter.

"Vi kender også til reaktioner i Danmark med allergisk chok, men der er ikke set dødsfald," fortalte speciallæge Thomas Houmann Petersen fra Allergicentret på Odense Universitetshospital (OUH) tidligere i år til Ingeniøren. Hospitalet kender til 5-10 patienter med kødallergi.

Læs også: Tandpastaen kan give dit barn fødevareallergi

Kræftpatienter, der er blevet behandlet med lægemidlet Rituximab har også vist sig at udvikle overfølsomheden, selvom det normalt kun er overfor proteiner at mennesker danner antistoffer.

"Patienter med forsinkede allergiske reaktioner efter at have spist kød bør opsøge en allergolog for at få afgjort, om det er en alfa-gal allergi. Den bedste behandling er helt at undgå kød. En allergolog kan også ordinere adrenalin i tilfælde af en livstruende nødsituation."

I modsætning til andre fødevareallergier, viser alfa-gal kødallergi sig først tre til seks timer efter at man har spist kød.

Læs også: Børn slap af med mælkeallergi i årelangt muffinforsøg

Symptomerne kan være:

• nældefeber eller hududslæt

• Kvalme, mavekramper, fordøjelsesbesvær, opkastning, diarré

• Stoppet / løbende næse

• Nysen

• Hovedpine

• Astma

• Anafylaksi er en hurtigt opstået allergisk reaktion, der kan være dødelig