Skip to main content
logo for klog kost

Start på babymad i femte måned for at undgå diabetes 1

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Hvis babyer begynder at få fast føde for tidligt eller for sent øges deres risiko for at udvikle diabetes 1.

Det viser i hvert fald en sensationel undersøgelse fra University og Colorado, der netop er offentliggjort i JAMA Pediatrics.

Type 1 sukkersyge skyldes en fremadskridende ødelæggelse af de insulinproducerende celler i bugspytkirtlen og kan ikke kureres, men kræver insulin-tilførsel resten af livet.

Indtil nu har der ikke været mange undersøgelser, der har tydet på at udviklingen af diabetes 1 kunne forebygges, men det tyder den nye undersøgelse på at man kan ved at starte med at give spædbørn fast føde i femte måned.

Forekomsten af type 1-diabetes hos børn i Danmark stiger fortsat, og stigningen har i de sidste 10 år været omkring 3 % om året.

Den største stigning ses blandt de 5 til 9-årige og 10 til 14-årige, viser tal fra Dansk Børnediabetes Databases årsrapport 2010.

Og den trend er den samme i hele verden, hvor det dog er blandt småbørn under 5 år, stigningen er størst.

Forskere fra universitet i Colorado har derfor fulgt 1.835 børn med forøget diabetes-risiko i et langvarigt studie for at finde ud af om der var en sammenhæng mellem deres fødeindtag fra fødslen til en eventuel udvikling af diabetes 1.

Nyfødtes navlestrengsblod blev screenet for at undersøge om human leukocyt antigen (HLA) viste en større risiko for diabetes ligesom forskerne inddrog første grads slægtninge til personer med diabetes 1 fra Denver-området i undersøgelsen.

{module 120}

Undersøgelsen viser en ganske klar sammenhæng mellem fødeindtagelsen i spædbørnsalderen og risikoen for udvikling af diabetes 1.

To-tre gange større risiko

Børn, der begyndte at få fast føde før fire måneder og efter seks måneder havde henholdsvis en 91 procent og 300 procent større risiko end børn, der begyndte at spise mellem 4. og 6. måned.

Dertil kom bl.a. at børn, der fik frugt tidligt havde en mere end dobbelt så stor risiko for diabetes 1, ligesom børn der først sent fik ris eller havre havde en næsten tredoblet risiko.

Til gengæld nedsatte fortsat amning risikoen til det halve, når barnet første gang fik hvede eller byg.

"Vores data tyder på flere fødevarer / antigener spiller en rolle, og at der er en kompleks sammenhæng mellem timingen og typen af mad til spædbørn og risikoen for diabetes 1.

Sammenfattende synes der at være et sikkert vindue mellem 4 og 5 måneders alderen, hvor det er bedst at begynde på fast føde.

Fast føde bør startes samtidig med at man ammer for at minimere risikoen for diabetes 1 hos genetisk modtagelige børn," siger Brittni Frederiksen, MPH, Colorado School of Public Health, der pointerer at det er nødvendigt at få resultaterne bekræftet i en større undersøgelse.

  • Oprettet den .