Søg på Klog Kost

Foster i mavenFostrets risiko for diabetes afhænger i et vist omfang af om moderens spiser balanceret.

Børns diabetes-risiko starter i mors mave

Moderens kost under graviditeten er ikke bare afgørende for fosterets vækst, men også for barnets diabetes-risiko.

 

En usund kost med for meget mættet fedt eller tomme kulhydrater medfører at fostrets insulin- og glucose-niveauer kommer i ubalance, viser en undersøgelse, der netop er blevet offentliggjort i European Journal of Clinical Nutrition.  

Tidligere undersøgelser har allerede antydet, at når moderen ikke spiser nok under graviditeten reduceres glucosen til andre dele af fostret krop end hjernen, for at sikre, at den udvikles normalt.

Det betyder at fostrets samlede vækst bliver mindre.  

Læs også: Fede gravide risikerer at føde børn med jernmangel

"Men virkningerne af en ubalance mellem fedt, proteiner og kulhydrater er ikke så kendt. Med andre ord, er effekten af den vestlige kost i forhold til middelhavs-kosten under graviditeten ikke kendt," forklarer Francisco J. Sánchez-Muniz, der er forsker ved Complutense Universitet i Madrid og en af forfatterne til undersøgelsen.  

Den nye undersøgelse er en del af Mérida-studiet, der er en makro undersøgelse, som analyserer forskellige parametre hos nyfødte og deres mødre. Undersøgelsen viser at gravide kvinder, der indtager tilstrækkelige mængder energi føder børn med en normal vægt på omkring 3,3 kg til 3,5 kg.  

Over halvdelen spiser forkert

"Ikke desto mindre har mere end halvdelen af kvinderne dårlige kostvaner, der indebærer en stor mængde animalske produkter, rig på mættet fedt og få kulhydrater fra grøntsager og bælgfrugter. Desuden havde mere end en tredjedel af kvinderne spisevaner, der afviger stærkt fra middelhavskosten," siger Sánchez-Muniz.

19 tips til gravide: Det må du ikke spise

"Det er overraskende, at kvinder ikke spiser sundere under graviditet."  

Eksperterne konstaterede at når kvinder ikke spiser ordentligt under graviditet, bliver barnet født med en diabetogen profil, hvilket betyder høje niveauer af glukose og insulin samt en markør for insulinresistens. Dette bekræfter indflydelsen af diæt på fostrets udvikling af bugspytkirtlen og glucose-og insulinkoncentrationer ved fødslen.  

Læs også: Mad under graviditeten vigtigt for dit barns hjerneudvikling

"Det er vigtigt at gøre mødre opmærksomme på betydningen af at spise sundt under graviditet med en afbalanceret middelhavskost," tilføjer forskeren.