Skip to main content
logo for klog kost

Bælgfrugter beskytter mod diabetes

Linser og andre bælgplanter kan beskytte mod udviklingen af type 2-diabetes.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse fra Universitat Rovira i Virgili i Tarragona, Spanien, hvor forskere har fulgt over 3.000 deltagere uden diabetes i over fire år.

Bælgplanter menes at være særligt nærende og sunde pga. deres høje indhold af B-vitaminer, som hjælper kroppen med at producere energi og regulere dens metabolisme.

Derudover har bælgfrugter et højt fiberindhold og mineraler som calcium, magnesium og kalium. Dertil kommer en række såkaldte fytokemikalier - bioaktive forbindelser, som yderligere forbedrer kroppens stofskifte og menes at beskytte mod hjertesygdomme og diabetes.

Endelig har bælgfrugter også et lavt glykæmisk indeks, hvilket betyder, at de får blodsukkeret til at stige meget langsomt.

Bælgplanter elller mere præcist ærteblomstfamilien består af tusinder af planter med frugter i bælge (kapsler). Ærter, jordnødder, sojabønner, kikærter, linser, lucerne, kløver og forskellige typer af bønner er blandt de mest almindelige bælgplanter.

Forskere fra Enhed for Human Ernæring ved universitetet i Tarragona har sammen med forskere fra Prevención con Dieta Mediterránea (PREDIMED), der studerer helbredsfordele ved middelhavsdiæten, undersøgt sammenhængen mellem bælgplanter og risikoen for at udvikle type 2-diabetes hos mennesker med en øget risiko for hjertekar-sygdom.

De analyserede også virkningerne af at erstatte bælgfrugter med andre fødevarer rige på proteiner og kulhydrater.

Resultaterne er baseret på 3.349 deltagere i PREDIMED-undersøgelsen, der ikke havde type 2-diabetes i begyndelsen af ​​studiet. Forskerne indsamlede oplysninger om deres kost i starten af ​​studiet, og hvert år af deltagernes gennemsnitlige 4,3 års deltagelse.

Personer med et lavt forbrug af bælgplanter spiste dog alligevel ca. 12,75 gram rå bælgplanter om dagen. Et højere forbrug blev defineret som 28,75 daglige gram bælgplanter.

I løbet af de godt fire års opfølgende periode registrerede forskerne 266 nye tilfælde af type 2-diabetes.

Undersøgelsen viste, at personer med et højere indtag af bælgfrugter havde 35 procents mindre sandsynlighed for at udvikle type 2-diabetes end dem, der spiste færre bælgplanter. Af alle de undersøgte bælgfrugter var linser den bælgfrugt, der viste den stærkeste sammenhæng med en lav risiko for at få type 2-diabetes.

Faktisk havde personer med et stort forbrug af linser - svarende til næsten én ugentlig portion - en 33 procent mindre risiko for at udvikle diabetes end de deltagere, der spiste mindre end en halv portion om ugen.

"En hyppig indtagelse af bælgplanter, især linser, som led i en middelhavskost, kan hjælpe til at forebygge type 2-diabetes hos voksne med høj risiko for hjertekarsygdom," konkluderer forskerne.

  • Oprettet den .