Søg på Klog Kost

Omega-3 kan reducere risikoen for nerveskader - og måske ligefrem gemoprette skadede nerver.Omega-3 kan reducere risikoen for nerveskader - og måske ligefrem gemoprette skadede nerver.

Vigtigt for diabetikere at spise omega-3

Patienter med kroniske nerveskader på grund af diabetes kan måske gendanne nerverne, hvis de spiser rigtigt.

 

Omkring 50 procent af patienter med diabetes lider af nerveskader eller neuropati. Den mest effektive behandling er kontrol med blodsukkeret, men det forsinker kun neuropatien. 

Men ifølge en ny undersøgelse kan omega-3 fedtsyrer i fiskeolie reducere skaderne ved at 'reparere' ​​nerverne - i hvert fald hos mus med diabetes.

"Diabetisk neuropati er en meget kostbar og invaliderende komplikation ved diabetes. Det er den hyppigste årsag til fodsår og amputationer, og virkningen af ​​diabetisk neuropati på patienten og familien er umålelig," siger undersøgelsens chefforsker Mark Yorek fra VA Medical Center i Iowa City.

"Fiskeolie er en attraktiv behandlingsmulighed, fordi det anses for meget sikkert og let kan bruges dagligt. Fiskeolie ville være lige så let at tage som et vitamin og bør have få bivirkninger, når det kombineres med andre medikamenter," forklarer Yorek.

Tidligere undersøgelser af fedme og diabetes har vist, at omega-3 fedtsyrer bedre holder blodsukkeret i skak, sikrer en bedre leverfunktion og nedsat inflammation. Grunden menes at være beskyttende molekyler, som omega-3 fedtsyrer fremmer, bl.a. en type kaldet resolviner. 

Forskerne har tidligere observeret, at kost beriget med omega-3 fedtsyrer reducerede diabetisk neuropati hos rotter med type 1 og type 2-diabetes.

I det nye forsøg blev halvdelen af diabetiske mus fodret med en kost med højt fedtindhold og behandlet med daglige injektioner af Resolvin, men den anden halvdel fik en fedtrig kost, hvor halvdelen af fedtet var omega-3.

De diabetiske mus havde formindsket følesans i deres poter, der svarede til færre nerver i potens hud og langsommere transmission af signaler langs nerverne. Deres øjne havde også færre nerver. 

Men behandlingen med omega-3 og Resolvin forbedrede nervernes tilstand i form af tæthed og sensoriske signaltransmissioner. Resolvin stimulerede også nerveceller til at vokse.

"Selvom der kræves meget mere - herunder kliniske forsøg med mennesker - tyder vores dyreforsøg på, at fiskeolie kan genoprette nogle af de skadelige virkninger af diabetes på nerverne. Vi har til hensigt at lave flere dyreforsøg for at vise, at fiskeolie kan hele nerverne, selv efter en lang periode med dårligt kontrolleret diabetes. Efter afslutningen af ​​dette arbejde, håber vi at begynde forsøg med diabetiske patienter med neuropati,"  siger Yorek.

Tags: omega-3, fiskeolie, diabetes, neuropati, fodsår