Søg på Klog Kost

Broccoli, blomkål og andre korsblomstrede grøntsager indeholder et stof, der i foreløbige undersøgelser, viser sig at kunne påvirke risikoen for slidgigt.

Broccoli kan bremse slidgigt

 

Et stof i broccoli og andre korsblomstrede grøntsager viser sig i en ny undersøgelse at kunne påvirke udviklingen af slidgigt.

Nedbrydningen af brusk i knæ- og andre led kan være smertefuld og rammer næsten alle mennesker i større eller mindre omfang, men der findes ikke nogen effektiv kur mod slidgigt.

Nu viser ny forskning fra University of East Anglia (UEA), at sulforaphane i celle- og vævstest kan blokere enzymer, der ødelægger brusken, ved at opfange et molekyle, som forårsager betændelse.

Men samtidig konstaterede, at mus, der blev fodret med en sulforaphane-rig kost fik en smule mindre bruskskader og slidgigt i forhold til mus på en almindelig kost. Deres forskning er offentliggjort i tidsskriftet Arthritis & Rheumatism.

Sulforaphane frigives, når du spiser korsblomstrede grøntsager som:

  • Broccoli
  • Blomkål
  • Rosenkål
  • Grønkål
  • Kål
  • Bok choy eller kinakål

Tidligere undersøgelser har allerede vist at sulforaphane har kræftbekæmpende og anti-inflammatoriske egenskaber.

I 2012 viste amerikanske forskere f.eks. hvordan sulforaphane kan forebygge kræft ved at ændre den måde gener er udtrykt eller aktiveret.

Men denne nye undersøgelse er den første, der viser, hvordan stoffet kan påvirker gigt. Forskerne ønskede at finde ud af, om sulforaphane kom ind leddene i tilstrækkelige mængder til at have en effekt.

"Resultaterne fra denne undersøgelse er meget lovende. Vi har vist, at det virker i de tre laboratorie modeller, vi har prøvet i bruskceller, væv og mus," siger chefforsker Ian Clark, der er professor på UEA, og som nu vil teste om det virker på mennesker.

"Det ville være meget vigtigt, hvis det virker," tilføjer han.

Proppes med super-broccoli

Forskerne planlægger et lille studie med 40 slidgigtpatienter, der skal have nye led.

De håber, at resultaterne af dette studie vil føre til finansiering af en større undersøgelse af virkningerne af at spise broccoli på slidgigt, ledfunktioner og smerter.

I den lille undersøgelse vil halvdelen af patienterne i to uger før deres operation spise en "super broccoli", der er specielt avlet til at indeholde store mængder af sulforaphane.

Efter operationen vil holdet sammenligne de patienter, der spiste broccolien med dem, der ikke spiste den for at se om forbindelsen kan påvises i de udskiftede led og hvorvidt det ændrede led-metabolisme.

Slidgigt er en smertefuld og ofte begrænsende gigtsygdom, der påvirker hænder, fødder, ryg, hofter og knæ i særdeleshed.

Alder og fedme er de mest almindelige årsager til slidgigt. Der er i øjeblikket ingen helbredelse, bortset fra smertelindring - som ofte ikke virker - ellers er alternativet at få indopereret nye led.

"Slidgigt er en væsentlig årsag til invaliditet. Det er en stor belastning på sundhedsområdet og en enorm økonomisk byrde, hvilket vil blive værre med den stadig ældre og overvægtige befolkning," siger professor Clarke.

"Indtil nu har forskning godtgjort, at fødevarer eller kost kan spille en vis rolle i at reducere udviklingen af slidgigt, så hvis disse resultater kan gentages i forsøg med mennesker, ville det være et reelt gennembrud," jubler professor Alan Silman, medicinsk direktør for Arthritis Research i Storbritannien, der delvist har støttet forskningen.