Søg på Klog KostKostfibre beskytter mod slidgigt i knæet

Spiser du rigeligt med grøntsager og frugter beskytter deres indhold af kostfibre dig mod smertefuld slidgigt i knæene.

 

Det antyder en ny undersøgelse, hvor forskere fra bl.a. Boston University School of Medicine har gennemgået to store befolkningsstudier med over 6.000 deltagere.

Resultaterne er stort set i tråd med de øvrige rapporterede helbredsfordele ved en fiberrig diæt, der har vist sig at reducere blodtryk, vægt og systemisk inflammation samt forbedre blodsukkeret.

Forskerne har gennemgået røntgenfotos af knæled med gigt, der er symptomatisk for slidgigt i knæet og forværrede knæsmerter og sammenlignet med deltagernes indtag af kostfibre, som blev opgjort på baggrund af spørgeskemaer. Deltagerne spiste i gennemsnit 15 og 19 gram kostfibre i de to undersøgelser.

Oplysninger om symptomer og røntgenfotos blev indsamlet hvert år i fire år i den største undersøgelse, Osteoarthritis Initiative (OAI) med 5.000 deltagere, og vurderet efter 9 år i Framingham Offspring-studiet med 1.200 deltagere. 

Forskerne indsamlede også oplysninger om mulige indflydelsesrige faktorer som knæskader og knækirurgi, medicin og livsstil, herunder tobaks- og alkoholbrug samt motion.

Ved udgangen af det ​​4. år i OAI-undersøgelsen var der symptomer på slidgigt i 869 knæ. Hos 152 var der røntgenbilleder af slidgigt og smerten var forværret hos 1964.

Efter i gennemsnit 9 år i Framingham-studiet havde 143 symptomer på slidgigt i knæet og hos 175 viste røntgenbilleder slidgigt.

Undersøgelsens resultater er offentliggjort i tidsskriftet Annals of the Rheumatic Diseases.

En analyse af dataen viste, at kostfiber var forbundet med en lavere risiko for smertefuldt knæledgigt. De 25 procent, der spiste flest kostfibre, havde i OAI-studiet en 30 procent mindre risiko for symptomer på slidgigt i knæet end de 25 prcent, der spiste færrest.

I Framingham var risikoen hele 61 procent lavere.

Derudover havde OAI-deltagere, der spiste mere fiber generelt og havde et højt indtag af kornfibre, en signifikant lavere risiko for forværring af knæsmerter.

Men der var ingen sammenhæng at se mellem røntgenfotos og mængden af kostfibre.

Forskerne pointerer at der er tale om observationsstudier, så der ikke kan påvises en årsags-virkning sammenhæng, men ikke desto mindre siger de:

"Disse data viser en sammenhængende beskyttelses mellem det totale fiberindtag og symptomrelateret slidgigt i knæet i to studiepopulationer med omhyggelig tilpasning til potentielle [andre forklaringer]."

om undersøgelserne

Den første af disse undersøgelser var Osteoarthritis Initiative (OAI). Den har sporet helbredet hos næsten 5.000 amerikanske mænd og kvinder med - eller i risiko for - slidgigt siden 2004-2006 (gennemsnitsalder 61) for at identificere potentielle risikofaktorer for tilstanden.

Den anden var en del af Framingham Offspring-kohortstudiet, der har sporet sundhed hos mere end 1200 voksne børn fra den oprindelige Framingham Heart Study og deres partnere siden 1971. I den nuværende undersøgelse er resultaterne baseret på data, der først blev taget mellem 1993- 1994, da deltagerne var 54 år i gennemsnit op til 2002-2005.