Søg på Klog KostAnimalsk fedt øger risikoen for slidgigt

Animalske fedtstoffer fra blandt andet svin og køer har større betydning for at du får slidgigt end sliddet fra forkerte bevægelser eller overvægt. Til gengæld synes kokosolie at kunne reducere risikoen.

 

Det antyder en ny undersøgelse fra to australske universiteter, hvor forskere har testet hvordan forskellige mættede fedtsyrer påvirkede brusken hos rotter.

De mest almindelige mættede fedtsyrer er laurinsyre, myristinsyre, palmitinsyre og stearinsyre.

Slidgigt er kendetegnet ved den langsomme nedbrydning af brusk, som virker som en stødpude mellem leddene. Når brusken degenererer, kan leddene blive hævede, stive og smertefulde, og tilstanden har tendens til at forværres med tiden.

Slidgigt kan påvirke alle led i kroppen, men rammer oftest i knæ, hofter, hænder og ryg.

Traditionelt opfattes slidgigt som en form for slitage - med andre ord bliver brusken omkring leddene, der bruges mest, oftest nedbrudt.

Risikoen for slidgigt øges med alderen, tidligere led- og knogleskader samt hvis man er kvinde.

En anden kendt risikofaktor for slidgigt er fedme. Dette kan skyldes, at for meget stress sætter sig på leddene, når man bærer rundt på en større vægt, men sammenhængen mellem overvægt og slidgigt kan være mere kompleks end som så.

Forskerne fra Australien har derfor forsøgt at se på om kostens sammensætning og især typen af fedt har indflydelse på udviklingen af slidgigt.

Forskerne så specifikt på virkningerne af en kost rig på mættede fedtsyrer og enkle kulhydrater - svarende til de næringselementer, der findes i junk food - fedtrig og mange kulhydrater.

Undersøgelsen er lavet i samarbejde mellem forskere fra Queensland University of Technology og University of Southern Queensland anført af professorer Yin Xiao og Lindsay Brown.

Prof. Xiao har tidligere viste, at antioxidanter og kolesterolmedicin kan reducere udviklingen af ​​de skader, der skyldes fedtsyrer i fødevarer som palmeolie og smør.

Den nye undersøgelse viser, at slidgigt tilsyneladende har mindre at gøre med den generelle brug af vores led og mere skyldes det vi spiser regelmæssigt.

"Vores resultater tyder på, at det ikke er sliddet, men kosten, der er årsag til udbrud af slidgigt," siger  prof. Xiao.

Ifølge deres resultater producerede en diæt indeholdende 20 procent mættede fedtstoffer i kombination med simple kulhydrater "slidgigts-lignende ændringer i knæet."

"Mættede fedtsyreaflejringer i brusk ændrer dets stofskifte og svækker brusken, hvilket gør det lettere at beskadige. Dette ville igen føre til slidgigtssmerter grundet den manglende beskyttelse af ​​brusk. Vi fandt også ændringer i knoglen under brusken efter en kost rig på mættet fedt," siger prof. Yin Xiao, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Scientific Reports.

Langsigtet brug af dyrefedt, smør og palmeolie syntes alle at svække brusk. Men da forskerne erstattede kødfedt med laurinsyre - et mættet fedt, der almindeligvis findes i kokosolie, blev den modsatte virkning observeret. Laurinsyre syntes at være gavnlig for brusken. Ifølge Sunder Sekar, som også var involveret i undersøgelsen, betød en erstatning af kødfedt i kosten med laurinsyre, at forskerne fandt færre tegn på bruskforringelse og metabolisk syndrom.

Udskiftning af traditionelle kostvaner med palmitinsyre eller animalsk fedt som stearinsyre med laurinsyre har potentialet til at forbedre udviklingen af ​​både metabolisk syndrom og slidgigt, mener forskerne.