Søg på Klog KostStof i grønne tomater giver større muskler

 

Et naturligt stof i grønne tomater stimulerer muskelvækst, forbedrer muskelstyrke og udholdenhed samt beskytter mod muskelsvind

Det viser et nyt studie fra University of Iowa, hvor forskere ved hjælp af en screeningsmetode, der tidligere har identificeret et stof i æbleskræller som et muskelstyrkende middel, også nu har opdaget, at tomatidine, der findes i grønne tomater, er endnu mere effektivt til muskelopbygning og beskyttelse mod muskelsvind.

Muskelsvind kommer med alderen eller er resultatet af en bred vifte af sygdomme og skader, herunder kræft, hjertesvigt og ortopædiske skader. Det gør folk svage og trætte, svækker fysisk aktivitet og livskvalitet og øger risikoen for fald og knoglebrud.

Forskeren Christopher Adams, der er lektor i intern medicin og molekylær fysiologi og biofysik ved University of Iowa faldt over tomatidine, da han ledte efter et stof, der kunne bruges til at behandle muskelsvind. Adams opdagede, at tomatidine forårsager ændringer i genaktiviteten, som dybest set er de modsatte af de forandringer, der sker i muskelceller, når mennesker rammes af muskelsvækkelse.

Da Adams og hans team testede dets virkninger på skeletmuskler konstaterede de, at tomatidine stimulerer væksten af dyrkede muskelceller fra mennesker.

Deres næste skridt var at tilføje tomatidine til mus kost og her opdagede de at raske mus, der fik tomatidine fik større muskler , blev stærkere og kunne motionere længere. Og vigtigst konstaterede de, at tomatidine forebyggede og behandlede muskelsvind.

Lige så interessant var det, at selvom musene fik større muskler, så ændrede deres samlede kropsvægt sig ikke på grund af et tilsvarende tab af fedt, hvilket tyder på, at stoffet også kan have potentiale til behandling af fedme.

Usikker på mængden

Et attraktivt aspekt ved tomatidine er, at det er et naturligt stof udvundet af tomater. Det produceres, når alfa-tomatin, som findes i tomatplanter og især grønne tomater fordøjes i tarmen.

"Grønne tomater er sikkert at spise i moderate mængder. Men vi ved ikke, hvor mange grønne tomater en person vil være nødt til at spise for at få en dosis af tomatidine svarende til det, vi gav musene. Vi ved heller ikke, om en sådan dosis af tomatidine vil være ufarlig for mennesker eller om det vil have den samme virkning på mennesker, som det gør på mus," siger Adams.

"Vi arbejder hårdt på at besvare disse spørgsmål i håb om at finde relativt simple måder, hvor folk kan bevare deres muskelmasse og funktion - eller om nødvendigt genvinde den."

Adams og hans team har tidligere opdaget, at ursolic-syre, der er et stof i æbleskræller, fremmer muskelvækst.

"Tomatidine er betydeligt mere effektivt end ursolic-syre og synes at have en anden virkningsmekanisme. Dette er et skridt i den rigtige retning," siger Adams.

I et forsøg på at fremskynde deres forskning og at kunne sikre stofferne til mennesker, har Adams og hans kolleger grundlagdt en biotekvirksomhed kaldet Emmyon.

Firmaet har for nylig modtaget støtte fra den amerikanske National Institutes of Health til at udvikle metoder, der kan bevare muskelmasse og -funktion i alderdommen.