Søg på Klog KostAnti-inflammatorisk kost beskytter dine knogler

Kvinder i overgangsalderen bør overveje en anti-inflammatorisk kost for at beskytte deres knogler.

 

Det antyder en ny undersøgelse fra Ohio State University, hvor forskere har undersøgt effekterne af en inflammatorisk kost hos kvinder i den store nationale undersøgelse Women's Health Initiative (WHI), der siden 1993 har fulgt 161.800 kvinder over 50 år.

WHI blev startet for at finde måder at forebygge hjertesygdomme, bryst- og tarmkræft, og knoglebrud hos postmenopausale kvinder. Siden starten har kvinderne besvaret spørgsmål og deltaget i test om blandt andet deres kost.

Forskerne fra Ohio State University anført af lektor i human ernæring Tonya Orchard har nu sammenlignet i hvor høj grad anti-inflammatorisk kost havde betydning for kvindernes knoglestyrke og offentliggjort resultaterne i tidsskriftet Journal of Bone og Mineral Research.

Tidligere undersøgelser har vist at høje niveauer af inflammatoriske markører i blodet har sammenhæng med knogletab og knoglebrud hos ældre kvinder og mænd.

Den nye undersøgelse viser, at kvinder med den mest anti-inflammatoriske kost - vurderet ud fra et pointsystem kaldet Dietary Inflammatory Index - mistede mindre af deres knoglestyrke i løbet af en seks års follow-up periode end deres jævnaldrende med den mindst anti-inflammatoriske kost. Og det var til trods for, at de samlet set startede med en lavere knogletæthed, der er måden at vurdere knoglestyrke på.

Dietary Inflammatory Index er udviklet til at vurdere kvaliteten af ​​kosten fra maksimalt til minimalt inflammatorisk baseret på indtagede næringsstoffer.

Undersøgelsen viste også, at den anti-inflammatoriske kost tegn på at svare til en lavere risiko for hoftebrud blandt en undergruppe af undersøgelsens deltagere - postmenopausale hvide kvinder under 63 år.

Resultaterne tyder på, at kvinders knogler vil have gavn af en kost med et højere indhold af gavnlige fedtstoffer, planter og fuldkorn.

"Det tyder på, at sunde kostvaner påvirker kvinders knogler med alderen," siger Orchard. 

Undersøgelsens hovedforfatter og direktør for Ohio State Center for Clinical and Translational Science, Rebecca Jackson, mener at undersøgelsen underbygger stadigt flere beviser for, at faktorer, der øger inflammation, kan øge risikoen for knogleskørhed.

"Ved at se på den totale kost i stedet for enkelte næringsstoffer, giver denne undersøgelse grundlag for at studere, hvordan bestanddele af kosten kan interagere på en sund måde og dermed give et bedre udgangspunkt for at rådgive kvinder om deres helbred og livsstil," siger Jackson, der er formand for WHIs styringskomite.

Udover kvindernes egne oplysninger om deres kost er resultaterne baseret på målinger af deres knogletæthed og registrering af knoglebrud.

Forskerne gav kvindernes kost forskellige inflammations-grader baseret på 32 fødevaretyper baseret på deres mad og drikke i tre måneder.

Forskerne fandt dog kun en sammenhæng mellem høj-inflammatoriske kost og brud hos kvinder under 63 år i undersøgelsen. Høj-inflammatorisk kost var forbundet med en næsten 50 procent større risiko for hoftebrud hos kvinder yngre end 63 år sammenlignet med kvinder, der spiste en anti-inflammatorisk kost.

"Det tyder på, at en anti-inflammatorisk kost af høj kvalitet kan være særligt vigtigt for at reducere risikoen for hoftebrud hos yngre kvinder," skriver forskerne.

Kvinder med den mest anti-inflammatoriske kost havde samlet set lavere knoglemineraltæthed ved starten af ​​undersøgelsen, men tabte mindre knogle end kvinder, der spiste mere inflammatorisk kost.

Forskernes forklaring på det er at den lavere knogletæthed ved undersøgelsens start kunne skyldes, at kvinder, der spiser sundere, er mere tilbøjelige til at være mindre af bygning. Større mennesker har større knogletæthed for at støtte deres større krop.

"Kvinder med sundere kostvaner mister ikke knogle lige så hurtigt som dem, der spiser mere inflammatorisk kost - og det er vigtigt, fordi kvinder efter overgangsalderen oplever et drastisk tab i knogletæthed, der øger risikoen for brud," siger Orchard.