Søg på Klog Kost

Fruktaner i blå agave ser ud til at kunne styke optagelsen af kalcium og dermed reducere risikoen for knoglseskørhed.Fruktaner i blå agave ser ud til at kunne styke optagelsen af kalcium og dermed reducere risikoen for knoglseskørhed.

Tequila-plante kan beskytte mod knogleskørhed

Stoffer i planten, der bruges til at producere tequila, Agave Tequilana eller blå agave, ser ud til at kunne blive et middel mod knogleskørhed.

 

Stofferne ser ud at kunne forbedre optagelsen af kalcium og magnesium, der er essentielle mineraler for at sikre sunde knogler, viser forskning på Center for Forskning og Avancerede Studier (Cinvestav) i Mexico.

"Fruktaner i agave fremmer sammen med tarmfloraen dannelsen af ny knogle - også selv om man lider af knogleskørhed," siger dr. Mercedes López, som står bag opdagelsen,

Resultatet er baseret på flere forskellige dyreforsøg, hvor forskerne har fjernet æggestokkene hos hunmus for at starte knogleskørhed. Derefter gav de musene agave fruktaner og tog otte uger senere en prøve af deres lårbensknogle for at måle optagelsen  af mineraler samt mængden af det knogleopbyggende osteocalcin, der er et protein, som indikerer produktionen af ny knogle.

"Vi konstaterede, at de mus, der fik agave fructanerne syntetiserede næsten 50 procent mere osteocalcin og at diameteren på deres knogler var større sammenlignet med de mus, som ikke fik tilskud med agave fruktaner," fortæller hun.

Forklaringen er ifølge forskerne, at stofferne i tyktarmen interagere med tarmbakterier og danner kortkædede fedtsyrer, som fanger mineralerne i tarmkanalen og hjælper med at transportere dem gennem cellerne.

"På den måde får vi en ekstra chance for at udnytte næringsstofferne. Det er dog meget vigtigt, at folk har en sund tarmflora for at bakterierne kan gære fructanerne, så de omdannes til fedtsyrer," siger dr. Lopez.

Resultaterne giver mulighed for at udvikle et alternativ til behandling af knogleskørhed, som rammer op mod hver tredje kvinde og hver ottende mand over 50 år.