Skip to main content
logo for klog kost

Salt øger risikoen for Multipel Sklerose

Risikoen for at blive ramt af Multiple Sklerose (MS) forværres af for meget salt.

{snippet start}

Selv om MS hovedsageligt er en genetisk sygdom, så har miljøpåvirkninger også vist sig at pårvirke udviklingen af sygdommen.

Og ifølge en ny undersøgelse fra University of Vermont i USA medfører salt en øget risiko for nogle genetiske varianter.

MS medfører at centralnervesystemet - altså hjernen og rygmarven - angriber i såkaldte attakker, der medfører at nervetrådenes beskyttende isolering fosvinder.

Den nye undersøgelse er baseret på forsøg, hvor forskerne fodrede tre genetisk forskellige mus med enten en saltrig diæt eller almindeligt foder.

Forskere påførte derefter alle musene en sygdom, der efterligner MS hos mennesker. 

Det interessante var at kun hunmusene i den ene genetiske gruppe havde en negativ reaktion på den saltrige diæt. I en anden genetisk variant var det både hunner og hanner, der reagerede negativt, mens den tredje gruppe slet ikke reagerede negativt på saltet, hvilket viser at genetikken var den afgørende faktor.

Svækker blod-hjerne-barrieren

Selv om der ikke var nogen direkte ændringer i funktionen af ​​deres immunceller, så viste musene, der reagerede negativt på saltet, tegn på en svækket blod-hjerne-barriere.

Blod-hjerne-barrieren er et effektivt system, der beskytter hjernen mod at alle mulige stoffer i blodet, trænger ind i hjernens cerebrospinalvæske - den væske, der omkranser og bærer hjernen.

{module also blodtryk}

Undersøgelsen kunne tyde på at salt svækker denne barriere.

"Vi håber at kunne give en samlet forståelse af, hvordan og hvorfor miljømæssige faktorer interagerer med den enkeltes unikke genetiske sammensætning, så de påvirker autoimmune sygdomme som MS," siger dr. Dimitry N. Krementsov, der er chefforsker på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet The FASEB Journal.

"Ligesom med mange andre fødevarer har du brug for tilstrækkeligt salt, til at din krop fungerer ordentligt, men ikke for meget, hvis man vil undgå at tingene begynder at gå i skuddermudder," siger dr. Gerald Weissmann, der er chefredaktør på tidsskriftet i en kommentar til undersøgelsen.

"Denne rapport hjælper kaste lys over, hvad der kan gå galt hos mennesker med gener, der gør én modtagelig for en autoimmun sygdom. Det hjælper os også til at forstå, hvor meget salt, der er tilstrækkeligt for et menneske."

salt, natrium, Multiple Sklerose

  • Oprettet den .