Søg på Klog Kost

Mandler har et højt indhold af E-vitamin på 24 mg per 100 gram, hvilket er pænt over det daglige behov.Mandler har et højt indhold af E-vitamin på 24 mg per 100 gram, hvilket er pænt over det daglige behov.

Kolesterol blokerer for E-vitaminers antioxidante effekter

Et for højt kolesterol-tal kan forhindre at E-vitaminer fungerer effektivt og ikke når ud til det væv, der har brug for det.

 

Det viser en ny undersøgelse offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition, hvor forskere fra Oregon State University siger at de hidtidige blodmålinger af E-vitamin ikke giver et korrekt billede af om man har tilstrækkeligt E-vitamin i kroppen til at opfylde vævets behov.

Forskerne mener derfor, at mere end 90 procent af befolkningen i USA, der ikke tager kosttilskud, ikke får tilstrækkelig E-vitamin gennem kosten.

E-Vitamin er især vigtigt nogle steder, som arterievæggene, hjernen, leveren, øjne og hud, men er afgørende for næsten alt væv i kroppen. 

E-vitamin er en kraftfuld, fedtopløselig antioxidant, der spiller en vigtig rolle i at udrydde frie radikaler og for den neurologiske funktion.

E-vitamin hindrer så at sige de flerumættede fedtstoffer, som vi kun kan få gennem kosten, i at harske. Flerumættede fedtstoffer er vigtige for cellernes membraner, så hvis vi ikke får tilstrækkeligt E-vitamin, risikerer vi at cellerne harsker.

Især mandler og peanuts, torskelever og -rogn samt madolier har et højt indhold af E-vitamin (se liste, red.). Men selv om de har et indhold pr. 100 gram, der ligger tæt på eller over det daglige behov på 10 mg, så optages normalt kun 25-50 procent af det E-vitamin, vi spiser.

I almindelighed menes det at danskerne optager tæt på de anbefalede 10 mg, men ifølge den nye undersøgelses hovedforfatter Maret Traber, bør dagsbehovet øges til omkring 15 mg, fordi et højt kolesterol-indhold og indholdet af triglycerider i blodet forringer E-vitamins evne til at nå ud i vævet.

Hun mener at mangel på E-vitamin er et stort samfundsmæssigt problem.

Stort problem for overvægtige

"Denne forskning giver anledning til særlig bekymring for mennesker, der er overvægtige eller har metabolisk syndrom," siger Traber, som er professor i mikronæringsstoffer og chefforsker ved Linus Pauling Institute på Oregon State University.

"Folk med et højt fedtindhold i blodet har en øget risiko for inflammation," siger Traber.

"Næsten alt væv i kroppen angribes af oxidering, og har brug for det antioxiderende E-vitamin, men i stedet for at beskytte vævet sidder det fast i kredsløbet. Det slæbes rundt og rundt pga. kolesterolet og triglyceriderne i stedet for at nå frem til det væv, hvor det er nødvendigt."

Reultaterne er baseret på et forsøg, hvor 41 mænd og kvinder, der fik E-vitamin ved at spise deuterium-mærket havekål, der gjorde det muligt at spore E-vitaminet, når det bevægede sig gennem kroppen.

Vitaminer | 16. sep 2014

8 grunde til at få nok E-vitamin

E-vitamin i et barns første 1000 dage er afgørende for deres udvikling - fra…

Forsøget viste, at der var en markant forskel i, hvor længe E-vitaminet forblev i blodet, afhængig af hvor meget fedt, der var i blodet.

Undersøgelsen brugte også en anden metode til at måle hvor meget af E-vitaminet, der når ud til vævet. I stedet for radioaktive sporstoffer brugt i tidligere forsøg, brugte forskerne en stabil isotop, der viste, at kun 24 procent af E-vitaminet når ud i vævet, mens tidligere estimater har ment at 80 procent påvirkede vævet.

E-vitaminet i blodet er dog ikke fuldstændig spildt, pointerer Traber. Der kan det hjælpe med at beskytte kolesterolet mod at oxidere. Men det opvejer ikke bekymringen for, at vævet ikke bliver beskyttet mod harskning, siger hun.

Tags: lever, mandler, kolesterol, E-vitamin, torsk