Søg på Klog Kost

Kødprodukter har den største mængde proteiner, men også flere planter har et fornuftigt indhold.Kødprodukter har den største mængde proteiner, men også flere planter har et fornuftigt indhold.

Sådan får du nok af de essentielle aminosyrer

Når maden nedbrydes i mavetarmsystemet opdeles proteiner til de oprindelige aminosyrer, først i mavesækken, hvor de nedbrydes til  polypeptider og derefter i tyndtarmen til de enkelte aminosyrer.

 

Noget mad har mange proteiner og dermed mange aminosyrer. Det gælder især kød og animalske produkter som æg og mælkeprodukter.

De fleste plantebaserede fødevarer har kun et ringe indhold af proteiner og dermed også færre aminosyrer - inklusive færre af de essentielle aminosyrer. Går du efter plantebaserede proteiner, er her en liste over de mest proteinrige.

Kroppen har brug for forskellige mængder af de ni forskellige essentielle aminosyrer og mange års forskning har gjort det muligt at beregne hvor mange mg af hver af de ni aminosyrer, vi skal have tilført dagligt.

Nogle madvarer - især animalske fødevarer - indeholder tilstrækkeligt af hver af de ni essentielle aminosyrer og deres proteiner kaldes derfor komplette proteiner.

Nogle få plantebaserede fødevarer indeholder også tilstrækkeligt mange aminosyrer til at man kalder dem komplette.

Generelt er det dog ikke afgørende om en enkelt fødevare indeholder komplette proteiner. Det vigtige er at man får tilstrækkeligt af de forskellige aminosyrer.

Nogle kombinationer af fødevarer kan således også betragtes som komplette proteiner. Det kunne for eksempel være spinat med mandler, hummus og fuldkorns pitabrød eller ris og bønner.

Læs mere om de enkelte essentielle aminosyrer på de næste sider