Søg på Klog KostBlodprøve kan afsløre den bedste diæt for dig

 

Palæo-diæten, LCHF-diæten eller Dukan-diæten. Har du svært ved at finde den bedste løsning for dig, så kan det være at du skulle overlade det til dine gener at bestemme.

En ny undersøgelse fra University of Southern California viser at nogle få gener kan afsløre hvilken slankekur, der er den mest effektive for dig.

I de sidste år har flere og flere undersøgelser vist at generne har større betydning for både helbred, vægt og livslængde end hidtil troet.

Men noget entydigt svar på hvad der ligger til grund for forskellen i gener er der ikke kommet. Adskillige undersøgelser har dog vist at miljøet kan påvirke genaktiviteten både positivt og negativt. I realiteten kan forældres genaktivitet både nedarves og ændres efter fødslen, så selv nærtstående familiemedlemmer kan have forskelligt helbred og kostbehov.

I den ny undersøgelse, der er offentliggjort i denne måned i Cell Metabolism, har forskerne Sean Curran og Shanshan Pang identificeret en samling af gener, der tillader en organisme at tilpasse sig forskellige diæter og påvist, at uden dem kan selv mindre ændringer i kosten forårsage for tidlig aldring og død.

Fundet af en genetisk basis for en organismes kostbehov tyder på, at forskellige individer kan være genetisk disponeret for forskellige diæter - og det kan allerede nu, hvor det er muligt at købe sig til en kortlægning af vores gener, betyde at du kan få fastlagt hvad der er den bedste diæt for dig med en simpel blodprøve.

"Vores undersøgelse har vist, at en enkelt genmutation kan ændre en organismes evne til at udnytte en bestemt diæt. Hos mennesker kan små forskelle i en persons genetiske opbygning forklare, hvorfor visse kostvaner fungerer for nogle, men ikke for andre," siger Curran.

Fra orm til menneske

Forskerne baserer deres undersøgelse på studiet af Caenorhabditis elegans, der er en en-milimeter lang orm, som forskere har brugt som forsøgsorganisme siden 70'erne. Årtiers forsøg har vist, at gener i C. elegans sandsynligvis afspejlets i mennesker, mens dens korte levetid giver forskerne mulighed for at følge aldringsprocesser.

Forskerne identificerede et gen kaldet alh-6, der forsinkede virkningerne af aldring, afhængigt af hvilken type kost ormen blev fodret med - forsinkelser der skyldtes kostens påvirkning af mitokondrierne.

"Dette gen er bemærkelsesværdigt ved at være det samme i såvel encellet gær hele vejen op til pattedyr, hvilket tyder på, at det, vi har lært om ormen kaqn bruges til en bedre forståelse af de faktorer, der har betydning for menneskers diæter," siger Curran.

Forskerne vil i fremtiden fokusere på at identificere, hvad der bidrager til kostens positive og negative virknnger og om disse faktorer kan forklare, hvorfor bestemte kostvaner ikke fungerer for alle. Dette kunne ifølge Curran være starten på personlige slankekure baseret på en persons genetiske udseende.