
Belønning får unge til at spise sundere
Hver dag ryger kilovis af grøntsager i skraldespanden, når børn har spist færdig, men nu har amerikanske forskere fundet en kontroversiel løsning, der kan få børn til at spise dem: Penge.
Ja, det strider jo mod alle opdragelses- og pædagogiske principper, men spørgsmålet er om et belønningssystem, der sikrer at børn får spist sundt, ikke er et mindre onde end et usundt liv.
Det er i hvert fald et relevant spørgsmål efter at forskere fra Brigham Young University (BYU) og Cornell har observeret tre skolers måder at tilpasse sig nye skolefrokost regler, der kræver at børn får serveret en frugt eller grøntsag på deres bakke.
Deres undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Public Health Nutrition, viste at 70 procent af de ekstra frugter og grøntsager blev kasseret.
"Børnene spiste en lille smule flere frugter og grøntsager, men der er andre måder, som er meget, meget billigere, for at opnå det samme," siger BYU økonomiprofessor Joe Price.
Istedet for at placere en grugt eller grøntsag på hver elevs bakke, så får man både billigere og bedre resultater ved at betale dem for at spise dem.
Sammen med David Just fra Cornell gennemførte Price en anden undersøgelse for at måle effekten af små belønninger i kantinen. Det ugelange forsøg undersøgte forskellige scenarier på 15 forskellige skoler - nogle kunne tjene 5 cents (25 ører), andre 25 cents og andre et lod til en større præmie. Men resultaterne var generelt de samme. De små belønninger øgede forbrug af frugt og grøntsager med 80 procent. Og mængden af spildt mad faldt med 33 procent.
Belønning kan være smart
"Forældre bliver ofte vildledt om belønning," siger Price.
"Vi har en opfattelse af at bestikkelse er beskidt. Men belønninger kan være virkelig virkningsfuld, hvis det skaber en ny færdighed eller ændrer præferencer."
I mange tilfælde vil brugen af belønninger ødelægge barnets egen motivation. Når det gælder sund kost, for eksempel, frygter nogle, at belønningen vil forhindre børn i at udvikle deres egen motivation til at spise ting, der er godt for dem. En anden fare, der er kendt som en boomerang-effekt, er risikoen for, at nogle børn vil spise mindre frugt og grønt, når de ikke længere belønnes for det.
Det er derfor at Price og Just målte frugt og grønt forbruget før og efter det ugelange eksperiment. Da eleverne ikke længere blev belønnet efter en uge, endte eleverne tilbage til det samme forbrug af frugt og grøntsager som før - der var ingen varig forbedring, men heller ingen boomerang effekt.
Nu vil forskerne undersøge, om det hjælper at forlænge perioden med belønning til 3-5 uger - om det vil skabe en varig forbedring af elevernes forbrug af frugt og grønt. Indtil videre ser det lovende ud.
"Jeg tror ikke, vi skal give belønninger når det lige er belejligt. Men det bør betragtes som en del af et sæt af værktøjer, vi kan bruge," siger Price.