Søg på Klog Kost

Det ligner jo en dobbeltportion, men præsenteres den som normalportion er der større chance/risiko for at han spiser op.

Sådan bliver du snydt til at spise og betale mere

 

Er de her McDonalds-ingredienser large eller normale. Det kan både være afgørende for hvor meget du spiser og hvor meget du vil betale.

Er en halvliters cola ‘small’ eller ‘large’? Tjah, mængden er jo den samme. Men svaret kan alligevel have indflydelse på, hvor meget cola du drikker.

Hvor meget du spiser og drikker afgøres simpelthen af hvad der står på emballagen. Og det samme gælder med hensyn til, hvad du vil betale for varen.

Ifølge en undersøgelse foretaget af dr. Brian Wansink og dr. David R.Just, Cornell University, drikker og spiser vi mere, hvis drikke- og fødevarerne betegnes med mindre størrelser. Kalder producenterne eller restauranterne f.eks. en sodavand for ’regular’ frem for ’double size’ drikker du simpelthen mere.

Og forskerne har til tidsskriftet Health Economics sagt, at hvis man stillede lovmæssige krav om, at betegnelser regulært hang sammen med størrelser, ville det hjælpe os på samfundsplan med at holde vægten nede.

Afgørende for prisen

For at gennemføre undersøgelsen, serverede forskerne enten en lille portion frokost, som f.eks. spaghetti, eller en større portion. Men for de forsøgspersoner, der fik den lille portion, kaldte de serveringen ’half size’ og for de andre, der fik den større portion, kaldte de portionen ’normal’. I en anden gruppe kaldte de den lille portion ’normal’ og den store portion ’double size’.

Denne lille ændring betød, at deltagerne spiste mere, når deres portion blev betegnet som ’normal’ sammenlignet med dem, der fik en portion, hvor der stod ’double size’ på den. Også selv om portionerne jo var helt lige store.

Samtidig er det sådan, at du er parat til at betale mere for drikkevarerne og maden, hvis de er betegnet som ‘double size’. Og omvendt så forventer folk kun at skulle betale halv pris for noget, der er betegnet som ’half size’ – igen er det helt ligegyldigt, hvor stor portionen faktisk er.