Skip to main content
logo for klog kost
Mand kigger på æbler og donoughts

10 sunde madråd til mænd

Mænd har svært ved at lægge de usunde madvaner fra sig, selv om de godt ved at frugt og grønt er sundere end frikadeller og pizza.

{snippet start}

Men ligesom kvinder har brug for bestemte næringsstoffer til beskyttelse mod brystkræft eller knogleskørhed, så har mænd også har brug for næringsstoffer, der kan hjælpe dem med at bevare muskelmasse, forebygge prostatakræft, holde blodtrykket stabilt og sikre mod demens.

En række næringsstoffer er vigtige for at sikre et effektivt immunforsvar, undgå knogle- og muskeltab, kræft og inflammationer, men maden kan ikke gøre det alene.

Sammen med en sund livsstil, motion, moderat alkoholforbrug kan disse ti madtips hjælpe dig til at undgå sygdomme og måske et længere liv.

Mad til Mænd nr. 1: Rød-orange grøntsager

C-vitamin og beta-caroten er antioxidanter, der hjælper med at bevare sunde hudceller og forhindre oxidation fra solen.

C-vitamin er involveret i kollagen produktionen, mens beta-caroten omdannes til den aktive form af vitamin A, hvilket hjælper med at reparere epitel-eller hudceller.

Rød peberfrugt er en fremragendde kilde til C-vitamin - en enkelt peberfrugt indeholder to-tre gange den anbefalede daglige mængde, som er på 75 milligram.

Mørke, bladgrøntsager og alle næringsrige grøntsager kan medvirke til at reducere risikoen for forstørret prostata, ifølge en nylig undersøgelse i The American Journal of Clinical Nutrition.

Læs også: Tomater kan redde dig fra blodprop i hjernen

Tomater indeholder stoffet lycopen, der har vist sig at beskytte mod prostatakræft ved at ændre hormon-metabolismen og får kræftceller til at selvdesutreuere. Lycopen har også vist sig at beskytte mod slagtilfælde - altså blodprop i hjernen. Og faktisk er det bedre at spise ketchup eller tomatpure, fordi lycopen her findes i meget koncentrerede mængder. Find dog en ketchup uden salt, da det risikerer at øge dit blodtryk.

Mad til Mænd Nr. 2: Paranødder

Paranødder er fyldt med magnesium og selen, som er kraftige antioxidanter, der kan hjælpe med at forhindre hjertesygdomme og kræft.

Selen er med til at sikre mod det "dårlige" kolesterol, LDL, og reducerer dermed risikoen for blodpropper og hjertesygdomme.

To større undersøgelser af store mængder selen har vist en reduktion af især blærehals- og tyktarmskræft. I forsøgene har deltagerne fået mere end dobbelt så meget som det normalt anbefalede daglige behov på 50 mikrogram for mænd og 40 mikrogram for kvinder.

50 gram paranødder er nok til at dække en voksen mands daglige behov for selen på 50 mikrogram. Andre gode kilder til selen er lever og nyrer, fisk som tun, torsk og krabbekløer.

Mad til Mænd nr. 3: Bær

De violette, blå og røde farver i alle former for bær er årsag til at de er så sunde. Farvestoffet anthocyanin er et flavonoid, der er blandt de mere end 4.000 forskellige forbindelser med antioxidante egenskaber i bær. Antioxidanter rydder ud i dårlige celler og sikrer dermed mod kræft og inflammation.

Bær har også vist sig at beskytte mod alzheimers og demens. Store undersøgelser viser at jo mere frugt du spiser, jo bedre, men især bær (brombær, blåbær, jordbær, hindbær, tranebær og kirsebær) kan forbedre hjernens funktion og holde din hjerne sund.

Mad til Mænd Nr. 4: Bananer

Bananer er en stor bærbar kilde til hurtig energi og er rige på kalium, som er nødvendig for at regulere nerver, hjerteslag og især blodtryk. Kost rig på kalium og magnesium (som også findes i bananer) kan reducere risikoen for slagtilfælde.

Mænd har en højere risiko for at have forhøjet blodtryk, der ofte skyldes et for højt indhold af salt i maden. Mad med et højt kalium-indhold reducerer til gengæld for højt blodtryk, som også medfører en forøget risiko for blodprop i hjernen.

Bananaer er også en effektiv kilde til B6-vitamin , der er vigtigt for immunforsvaret og hjælper med at danne røde blodlegemer, sikre et velfungerende nervesystem, og bistå proteinstofskiftet.

Andre gode kilder til kalium er appelsinsaft, mælk, tomater og bønner.

Mad til Mænd Nr. 5: Fede fisk

Rigtige mænd spiser røde bøffer, men mænd, der vi leve længere, spiser fede fisk. De flerumættede omega-3 fedtsyrer bør være en del af din mands kost mindst to gange om ugen. Flerumættede fedtstoffer gavner hjertet, kredsløbet, immunsystemet og reducerer risikoen for prostatakræft  blandt meget andet.

Omega-3 fedtsyrer er stærkt anti-inflammatoriske og kan medvirke til at sænke triglycerid-niveauet, reducere ømhed og smerter hos sportsfolk og lindre visse former for gigt.

Fede fisk som laks, tun, makrel og sild er de rigeste kilder til omega-3 fedtsyrer. Bliver en ugentlig gang frikadeller eller nakkekotelletter erstatt med fed fisk, er chancen for et sundere og længere liv øget betydeligt.

Omega-3 fedtsyrer findes også hørfrø, valnødder, soja og rapsolie.

Men fede fisk er også en afgørende vigtig kilde til D-vitamin, som vi normalt får fra sollys, men som jo er sparsom i den danske vinter. D-vitamin er vigtig for at  at forebygge kræft, diabetes 2, forhøjet blodtryk og knogleskørhed, der også kan rammme mænd. Nyere forskning viser at D-vitamin også er vigtig for muskelstyrke.

Læs flere madråd til mænd på side 2