Søg på Klog Kost

Badevægt med kager påHar du spist for meget i løbet af julen risikerer du at dit indre madur går forkert. Det er nødvendigt at stille det med faste spisevaner hvis ikke du vil tage på på lang sigt.

Stil dit indre madur tilbage til slank

December måned medfører et kaos for vort indre madur med konstante fristelser, alt for meget mad, slik, klejner og uregelmæssige spisetider.

 

Hvis du ikke hurtigt kommer tilbage til en fast rutine igen, risikerer du at skulle kæmpe mod kiloene i store dele af 2013.

Ny forskning viser nemlig at kroppen på molekylært niveau i løbet af en periode indstiller sig på nye spisetider eller spisevaner.

En ny amerikansk undersøgelse har påvist, at laboratoriemus, der kun får mad i løbet af deres ellers normale sovetid, efter et stykke tid vil justere deres indre madur og vågne i forventing om mad.

Undersøgelsen viste dog samtidig at mus, der manglede et bestemt gen - PKCy-genet - ikke reagerede på ændringerne - men i stedet bare fortsatte med at sove, hvis de ikke blev´vækket.

"Undersøgelsen har betydning for forståelsen af den molekylære basis for diabetes, fedme og andre metaboliske syndromer, fordi et desynkroniseret madur kan være en del af forklaringen på disse lidelser," siger Dr. Louis Ptacek, der er forsker ved Howard Hughes Medical Institute ved University of California in San Francisco (UCSF).

Læs også: Overvægtige 50-årige lever længere

"Det kan også hjælpe med at forklare, hvorfor b-mennesker oftere er overvægtige end a-mennesker," siger Ptacek.

"Forståelsen af hvordan molekylære mekanismer bag forkerte spisetider desynkroniserer kroppens indre ur, kan hjælpe til udviklingen af bedre behandlinger af problemer med skifteholdsarbejde og jetlag," tilføjer han.

Indre madur forudsiger sult

Kroppens døgnrytme styrer vor søvn og andre funktioner, men ud over dette generelle indre ur, har kroppen også en metabolisk døgnrytme - et indre madur.

Kroppens indre madur styrer gener, der hjælper med alt fra optagelsen af næringsstoffer i vores fordøjelseskanal til deres spredning gennem blodbanen, og det er designet til at foregribe vores kostvaner. Allerede inden vi spiser et måltid, begynder vores kroppe at skrue op for nogle af disse gener og slukke andre - hvilket er hvorfor vi føler sult meget præcist ved frokosttid.

Forskere har længe vidst at det indre madur kan ændre sig, hvis en organisme ændrer sine spisevaner, spiser for meget eller på skæve tidspunkter, da maduret er forbundet med dagens muligheder for at finde føde eller at gå på jagt - altså de lyse timer. Men indtil nu har man kun vidst meget lidt om, hvordan maduret fungerer på et genetisk niveau.

Læs også: Derfor er rødvin perfekt til fed mad

Forskningen fra UCSF viser at PKCγ proteinet binder sig til et andet molekyle kaldet BMAL, der er en del af det generelle indre ur, og stabiliserer det over en periode.

Går det indre ur forkert fordi man har overspist i julemåneden kræver det derfor at du hurtigt vender tilbage til regelmæssige madvaner.

Læs også: Gener kan styre din madlyst og overvægt

Tidligere forskning har vist det kræver 25 dages regelmæssige spisevaner for at maduret er genindstillet. Og i længden er det vigtigt at man spiser faste måltider seks ud af ugens syv dage for at det indre madur ikke begynder at gå forkert.