Søg på Klog Kost

Superhelte kan gøre dit barn til en sundhedsvinder

Børn der bliver bedt om at forholde sig til hvad deres helte ville spise, viser sig at spise sundere. Foto: Cornell Food and Brand LabHvad tror du Batman ville vælge? Pommes friter eller æbler? Det spørgsmål til dit barn kan måske afgøre om dit barn bliver fedt og usundt eller omvendt.

Forældre kan med fordel bruge superhelte som Batmam eller Edderkoppen til at gøre deres børn sundhedsbevidste, viser en undersøgelse, hvor forskere fra Cornell Food and Brand Lab bad 22 børn i alderen 6-12 år på en sommerlejr om at vælge mellem pommes friter og skiver af æbler til frokost på onsdage.

På en af disse onsdage blev børnene bedt om at vurdere billeder af 12 virkelige og fiktive rollemodeller med spørgsmålet "Ville denne person bestille pomme frites eller æble".

Forskerne håbede at børn, der troede at personer de beundrede, spiste fornuftigt, selv ville vælge sundt.

Og resultaterne støtter denne teori: 10 (45 procent) af børnene, valgte æblestykker efter at have set billeder af superhelte og andre rollemodeller, sammenlignet med kun to (9 procent), ved tdiligere onsdagsfrokoster. Undersøgelsen blev for nylig offentliggjort i tidsskriftet Pediatric Obesity.

Fastfood-reklamer er en hård konkurrent til forældres ønske om at give deres børn sunde spisevaner.

- At råde forældre til at at spørge deres barn 'Hvad ville Batman spise?" kan være et realistisk skridt til at få børn til at spise sundere, siger Wansink, der henviser til at Skipper Skræk i midten af forrige århundrede blev forbillede for børn og fik millioner til at spise spinat.

- I gennemsnit spiste børn, der valgte æblestykker kun 34 kalorier mens børn, der valgt pommes frites indtog 227 kalorier. Det er næsten syv gange så mange kalorier, tilføjede han.

- Hvis du spiser fastfood en gang om ugen, kan en lille skift fra pommes frites til æble stykker spare dine børn fra at tage over halvandet kilo på om året.