Søg på Klog Kost

Madafhængig? Du trænger til at opleve noget nyt

Spiser du for meget, så er det måske værd at overveje om du ikke trænger til en på opleveren.Føler du at du er afhængig af at spise hele tiden, så burde du overveje at få en på opleveren.  Nye oplevelser eller ting kan tilsyneladende erstatte mad i hjerrnens belønningssystem.

Ny forskning viser nemlig at mad og stoffer tilfredsstiller det samme belønningssystem i hjernen som nye ting eller oplevelser.

Og hvis man opfylder sit mad eller kokainbehov risikerer man at blive mindre nysgerrig - mindre interesseret i at opsøge nye oplevelser. Det kan nemlig også være en afhængighed.

Afhængighed af mad, stoffer eller nye oplevelser opstår nemlig i det samme sted i hjernen - nemlig i belønningssystemet midt i hjernen.

I forsøg på at udvikle behandlinger for metaboliske sygdomme som fedme og diabetes, har forskere viet stigende interesse for belønningssystemet i forvisning om, at hos visse patienter, kan maden blive en slags "stofmisbrug" i lighed med kokain.

Stor appetit - lille nysgerrighed

Men i Nature Neuroscience har forskere fra Yale School of Medicine offentliggjort en artikel om en gruppe neuroner, der, som de siger det,  vender den fælles visdom på hovedet.

- Ved hjælp af genetiske metoder, fandt vi, at øget appetit faktisk kan være forbundet med nedsat interesse for nye oplevelser og i kokain, og på den anden side, kan en mindre interesse i mad hænge sammen med en øget interesse i kokain, forklarer Dr. Marcelo O. Dietrich, der sammen med Tamas L. Horvath, professor i biomedicin, har skrevet artiklen.

I deres forsøg har de studeret to grupper af transgene mus. Den ene gruppe var udviklet til at mangle et signalmolekyle, der styrer appetitfremmende neuroner i hypothalamus.

I den anden gruppe, fjernede de de samme neuroner selektivt.

Større interesse i kokain

De to grupper blev derefter udsat for forskellige test, der målte, hvordan de reagerede på nye ting og angst, og hvordan de reagerede på kokain.

- Vi opdagede, at dyr, der har mindre interesse for mad viser større  interessere for nye ting og stoffer som kokain, fortæller Horvath.

- Det tyder på, at der kan være personer, som har et højaktivt belønningssystem, men som godt kan være tynde.

- Dette er et komplekst træk, der synes at hænge sammen med madvaner udviklet i barndommen, som senere i voksenlivet påvirker vores reaktion på lægemidler og oplevelser, mener Horvath.

Han hævder, at hypothalamus, som styrer vitale funktioner såsom kroppens temperatur, sult, tørst, træthed og søvn, er nøglen til udviklingen af højere hjernefunktioner.

Kokain- eller madafhængighed

- Disse appetit-fremmenede neuroner er kritisk vigtige i udviklingen af disse højere hjernefunktioner, og hvis deres funktion hæmmes kan det være den underliggende årsag til ændrede motiver og kognitiv adfærd, siger han.

- Der er denne moderne opfattelse, at fedme er forbundet med øget aktivitet i belønningssystemet, tilføjer Horvath.

- Men her viser vores forskning det modsatte: at selv om belønningen kan være meget høj, kan man stadig være meget mager.

- Samtidig indikerer det, at nogle mennesker, der ikke har nogen interesse i mad, kan være mere tilbøjelige til at have et stofmisbrug.