Søg på Klog Kost

Drop snacks til søndagsfilmen

Det er måske svært ikke at hyggespise, når man ser en god film, men det kan i længden medvirke til at forstyrre dit metaboliske system.Smører du dig lige en mad i reklamepausen eller spiser du en pose chips eller popcorn under søndagsfilmen, så stiger din risiko ekstra meget for at tage på.

Det viser en undersøgelse fra Salk Institute for Biological Studies, der har undersøgt hvordan mus reagerer på kun at måtte spise i faste perioder.

- Hver organ har et indre ur. Det betyder, at der er tidspunkter, hvor vores lever og tarme, muskler og andre organer vil arbejde med maksimal effektivitet, og andre gange, hvor de - mere eller mindre - sover.

Disse metaboliske cykler er afgørende for processer som kolesterolnedbrydning og glukoseproduktion, og de skal optimeres til at tænde, når vi spiser og slukke, når vi ikke gør. Når mus eller mennesker spiser hele dagen og natten, kan det kuldkaste de normale metaboliske cykler, siger Dr. Satchidananda Panda.

Gener på evigt vågeblus

- Når vi spiser hele tiden, er disse gener ikke helt tændt eller slukket, siger Panda. Princippet er ligesom det er med søvn, forklarer han. Hvis vi ikke sover godt om natten, er vi ikke helt vågne i løbet af dagen, og vi arbejder mindre effektivt som en konsekvens.

I undersøgelsen viste det sig at mus på en fedtrig kost, der kun fik adgang til at spise i en periode på otte timer om dagen, spiste lige så meget som dem, der kunne spise døgnet rundt.

Til gengæld var de bedre beskyttet mod fedme og andre metaboliske sygdomme. Opdagelsen tyder på, at de sundhedsmæssige konsekvenser af en dårlig kost kan resultere i et misforhold mellem vores krops indre ur og vores spisetider.

For at finde ud af, om begrænset adgang til mad alene - uanset antallet af kalorier - kunne forhindre metabolisk sygdom, fodrede Pandas team mus enten med en standard- eller fedtrig kost. Mus på standardkost havde fri adgang til mad hele døgnet, mens musene på fedtrig mad kun kunne spise i en otte timers periode.

Bedre sundhedstilstand

De tids-begrænsede mus på en fedtrig kost viste sig at være beskyttet mod de skadelige virkninger af en fedtrig kost og viste forbedringer i deres metaboliske og fysiologiske rytmer. De vejede mindre og havde lidt færre leverskader. Musene havde desuden lavere niveauer af inflammation og flere andre sundhedsmæssige forbedringer.

Panda siger, at der er grund til at tænke over hvordan vores kostvaner har ændret sig i de seneste år, hvor mange mennesker har større adgang til mad og gode grunde til at blive oppe langt ud på aftenen, blandt andet for at se tv. Og når folk er vågne, har de tendens til at spise usunde snacks.

Resultaterne tyder på, at begrænsede spisetider kan være en undervurderet livsstilsændring for at hjælpe folk til at tabe sig.

I det mindste, tyder undersøgelsen på at der er behov for at se den nuværende fedme-epidemi i et nyt lys.

- Fokus har været på, hvad folk spiser, siger Panda.

- Vi indsamler ikke data om, hvornår folk spiser.