Søg på Klog Kost

Hidtil har man troet at resveratrol fra eksempelvis vindruer blev nedbrudt så hurtigt i fordøjelsessystemet at der ikke var nogen virkning tilbage. Det synes nu at være blevet modbevist af museforsøg, hvor resveratrolen tilsyneladende bliver regenereret efter at have været igennem mavetarm-systemet.

Resveratrol bekæmper stadig kræft efter fordøjelsen

 

Stoffet resveratrol, der stammer fra røde vindruers skind, er stadig effektivt til at bekæmpe kræft, selv efter kroppens stofskifte har omdannet det til andre forbindelser.

Det er resultatet af en ny undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Science Translational Medicine af Cancer Research UK - og udført af forskere fra University of Leicester Institut for Cancer Studies and Molecular Medicine.

Resveratrol har i det sidste årti været omgærdet af en nærmest hysterisk interesse efter at det blev udråbt som forklaringen på det franske paradoks, der består i at selv om franskmænd drikker for meget (rødvin) og spiser for fedt, ja så lever de længere uden sygdom end mange andre nationaliteter.

Men samtidig med at utallige reagensglasforsøg har vist at stoffet har potentiale til at bekæmpe kræft, så har andre forsøg stillet spørgsmål ved om resveratrol havde nogen effekt, når det var blevet metaboliseret i den menneskelige krop.

Men nu viser den nye undersøgelse at resveratrol ikke bliver neutraliseret i forbindelse med fordøjelsesen og at det stadig er i stand til at bekæmpe kræft.

Det er vigtigt fordi resveratrol metaboliseres meget hurtigt - og tidligere har man troet, at niveauet af det udvundne stof falder for hurtigt til at det var brugbart i kliniske forsøg.

Den nye forskning viser imidlertid, at stoffet stadig kan optages i celler efter det er blevet metaboliseret til resveratrol sulfater, der er en måde kroppen neutraliserer ukendte stoffer.

Enzymer i cellerne er derefter i stand til at bryde det ned til resveratrol igen - hvilket betyder, at niveauet af resveratrol i cellerne er højere end man tidligere har troet.

Faktisk synes resultaterne at vise at resveratrol kan være mere effektivt når det er blevet blevet fordøjet, end hvis det aldrig er blevet metaboliseret - fordi koncentrationerne1 bliver højere.

Resultaterne er baseret på museforsøg, hvor forskerne fra University of Lecester med professor Karen Brown i spidsen, konstaterede at musenes blod havde resveratrol i blodet og i forskellige vævsprøver.

Stopper kræftcellers deling

Det er det første direkte tegn på, at resveratrol kan optages i levende dyr, og forskerne mener, at det kan hjælpe med at vise, hvordan resveratrol gavner dyr.

Undersøgelsen viste også, at resveratrol er i stand til at bremse væksten af kræft ved at stoppe kræftcellerne i at dele sig.

"Der er en masse af stærke beviser fra laboratorieforsøg for at resveratrol har en lang række gavnlige virkninger - lige fra beskyttelse mod en række kræftformer og hjertesygdomme til at forlænge levetiden.

Det har været kendt i mange år, at resveratrol hurtigt omdannes til et resveratrol-sulfat og til glucuronid metabolitter hos mennesker og dyr - hvilket betyder at blodkoncentrationerne af resveratrol hurtigt bliver meget lave efter indtagelse."

"Det har altid været svært at forstå, hvordan resveratrol stadig kunne være aktive i dyreforsøg, når koncentrationerne var så lave, og det har gjort nogle mennesker skeptiske over om det kunne have nogen effekt på mennesker.

"Forskere har i lang tid haft en hypotese om, at resveratrol kan regenereres fra dets vigtigste metabolitter, men det er aldrig blevet bevist," siger Karen Brown.

"Vores undersøgelse er den første der har vist, at resveratrol kan regenereres fra sulfat metabolitter i celler, og at resveratrolen stadig kan påvirke en lang række sygdomme hos mennesker.

"Alt vores arbejde er gjort med klinisk opnåelige koncentrationer, så vi håber, at vores resultater kan bruges på mennesker."

"Generelt synes jeg, vores resultater er meget opmuntrende for alle former for medicinsk forskning om resveratrol. De bidrager til at retfærdiggøre fremtidige kliniske forsøg, hvor det tidligere har været svært at argumentere for, at resveratrol havde effekt på mennesker på grund af de lave påviselige koncentrationer.

"Der er en betydelig kommerciel interesse i at udvikle nye former for resveratrol, der kan modstå eller overvinde problemet med den hurtige metabolisme. Vores resultater tyder på sådanne produkter faktisk ikke er nødvendige for at resveratol virker på mennesker," siger Karen Brown.

Undersøgelsen har taget over otte år og blev finansieret af Cancer Research UK og National Institute for Health Research (NIHR) Eksperimentel Cancer Medicine Center i Leicester, og US National Cancer Institute .