Søg på Klog Kost

Resveratrol i røde druer har fået æren for at rødvin er hjertesund, men formentlig skyldes det - også - andre årsager.

Resveratrol gør fedtceller mindre

 

Fedtcellers størrelse bliver reduceret af antioxidanten resveratrol, der er kendt som den sunde ingrediens, som gør røde vindruer sunde.

Det viser en hollanske undersøgelse af koncentreret resveratrol i pilleform, som blev givet til fede mænd i 30 dage.

Mændene fik en daglig dosis resveratrol på 150 mg og ifølge forskernes resultater, der er præsenteret i International Journal of Obesity, medførte kosttilskuddet ikke bare at antallet af store og meget store fedtceller- kaldet adipocytter - faldt, men også en stigning af små adipocytter.

Samtidig viste genetiske tests at resveratrol påvirkede fedtfordelingen på flere forskellige måder.

"Resveratrol-tilskud i 30 dage skabte et skift i retning af en øget andel små fedtceller. Denne fænotype blev ledsaget af en genaktiverings profil, der indikerer at flere celler udvikler sig til små fedtceller samt at gamle celler bliver udryddet på nye måder og desuden tyder det på en øget immun-og inflammatorisk respons," skriver forskerne fra Maastricht University Medical Center, Top Institute Food and Nutrition (TIFN) og Wageningen University.

Det franske paradoks

Resveratrol er en kraftig polyphenol, der af mange opfattes som årsagen til det franske paradoks - et udtryk opfundet i 1992 af Dr. Serge Renaud fra Bordeaux Universitet for at beskrive den lave forekomst af hjertesygdomme og fedme blandt franskmænd i sydøstlige regioner af Frankrig, på trods af deres relativt høje fedtindhold i kosten og et relativt højt vinforbrug.

Resveratrol har i adskillige undersøgelser vist sig at kunne forebygge utroligt mange sygdomme - lige fra Alzheimers og kræft til diabetes og hjertekarsygdomme. Problemet er bare at de fleste undersøgelser enten er lavet med store doser resvatrol, der ville svare til at man skulle drikke 100 liter rødvin dagligt eller at forsøgene er lavet på vævsprøver i laboratoriet.

To andre nyere test af resveratrols påvirkning af mennesker har ikke vist nogen effekt på fedtvævs-metabolisme eller ændringer i genaktiveringer. De hollandske forskere mener dog at årsagen kan skyldes at der i det ene forsøg blev givet en enorm høj dosis på 1500 mg pr. dag, mens den anden undersøgelse havde deltagere, der ikke var nær så fede.

Den nye undersøgelse involverede 11 overvægtige , men ellers raske mænd. Mændene blev tilfældigt udvalgt til at indtage 150 mg resveratrol eller placebo om dagen i 30 dage. Efter denne periode gik de gennem en fire ugers udvaskningsperiode før de skiftede gruppe i yderligere 30 dage.

Udover et skifte i retning af en reduktion i andelen af store og meget store adipocyter og en stigning i små adipocytter, viste microanalyser af gener en nedregulering af de specifikke veje, so er forbundet med dannelsen af adipocyter fra præadipocytter (precursor fedtceller).

Resveratrol påvirkede også den lysosomale/phagosomal opdeling af lipeder efter autophagy (celle nedbrydning) .

"Tilsammen antyder disse data, at resveratrols effekter kan være årsag til den forøgede insulinfølsomhed, som tidligere er blevet konstateret," skriver forskerne.

Læs også: Er græsk kaffe nøglen til et længere liv?

Læs også: Grøn te og kaffe forhindrer slagtilfælde

Læs også: Kaffe beskytter mod diabetes 2

Læs også: Fem kopper kaffe halverer chancen for succes med kunstig befrugtning

Læs også: Tre daglige kopper kaffe forhindrer hjertesygdom

Læs også: Grøn te og rødvinsekstrakt bremser Alzheimers

Læs også: Grøn te beskytter mod kræft i fordøjelsessystemet

Læs også: Alkoholfri rødvin sænker blodtrykket

Læs også: Så lidt øl eller vin forebygger leddegigt

Læs også: Derfor er rødvin perfekt til fed mad