Søg på Klog Kost

Ginseng kan booste energi-niveauet hos kræftpatienter,

Ginseng hjælper trætte kræftpatienter

 

Trætte eller udmattede kræftpatienter føler sig mærkbart bedre efter at have taget ginseng i to måneder.

Det viser en ny undersøgelse fra Mayo Clinic i Rochester, Minnesota, hvor forskere lod kræftpatienter, der udviste træthedstegn, prøve ginseng.

"Næsten alle patienter med kræft kan lide af træthed på et tidspunkt, enten på diagnosetidspunktet, under behandlingen og selv efter behandlingen, og følelesen af udmattelse kan blive hængende i flere år," siger hovedforfatteren Debra Barton.

"Problemet med kræft-relateret træthed er, at det kan være en dyb træthed, der ikke bliver mindre efter søvn eller hvile, og at det kan få alvorlige konsekvenser for folks evne til at genoptage deres hverdagliv og gerninger," siger Barton.

Ginseng har i tidligere undersøgelser vist lovende takter i behandlingen af træthed.

Trætte kræftpatienter og -overlevende tager det ofte sammen med andre kosttilskud som Coenzym Q-10, L-Carnitine og guarana, men beviserne for deres effekt er ikke altid understøttet af undersøgelser.

For at undersøge virkningerne af ginseng, opdelte Barton 364 mennesker med kræft-relateret træthed i to grupper. Den ene gruppe fik 2.000 milligram ginseng dagligt i otte uger, mens den anden gruppe fik placebo kapsler.

Deltagerne indberettede deres træthed via et spørgeskema. Forskerne vægtede disse svar på en 100-pointskala, hvor en højere score indikerer at deltagerne har mere energi. Begge grupper startede med en gennemsnitlig score omkring 40.

50 procent mere energi

Efter otte uger rapporterede ginseng gruppen en 20 points stigning i gennemsnit, sammenlignet med en kun 10-punkts forbedring for placebogruppen, ifølge resultater offentliggjort i Journal of National Cancer Institute.

Det er en forbedring, der er mere end nok til at være mærkbar i dagligdagen.

Bivirkninger som kvalme, opkastning og angst var ikke mere udbredt blandt deltagerne i ginseng-gruppen.

"Ginseng er interessant, fordi det virker på inflammation, og vi tror, inflammation forklarer cancer-relateret træthed," siger Catherine Alfano, vicedirektør for kontoret for kræftoverlevere på National Cancer Institute i Bethesda, Maryland.

Resultaterne af dette forsøg er lovende, men de er ikke nok til at anbefale, at læger foreslår dette supplement til patienter, pointerer hun dog.

Forskerne brugte et ginseng-prparat, der hedder Wisconsin Ginseng og Barton pointerer at der kan være stor forskel på Ginseng-tilskud.

"Der er forskellige typer af ginseng, forskellige styrker (doser), og da det er en plante, skal den dyrkes, plukkes, behandles og fremstilles som pille."