Søg på Klog Kost

Forskerne skyder først og fremmest skylden på fiskeolie på kosttilskud som årsag til at omega-3 tilsyneladende har indflydelse på udvikling af prostatakræft.

Kan fiskeolie give mænd prostatakræft?

 

Omega-3 fedtsyrer hyldes normalt som en af de vigtigste sundhedsfremmende ingredienser i maden, men en ny undersøgelse tyder på at omega-3 er skyld i prostatakræft.

Det er forskere fra Fred Hutchinson Cancer Research Center, der i en stor undersøgelse har fået bekræftet det overraskende resultat fra en tidligere undersøgelse i 2011, som de også lavede. Desuden har en stor europæisk undersøgelse vist de samme resultater.

Undersøgelsen af blodets koncentrationer af omega-3 sammenholdt med risikoen for prostatakræft er offentliggjort i Journal of National Cancer Institute, hvor det viser sig, at høje koncentrationer af EPA, DPA og DHA - de tre anti-inflammatoriske og metabolisk relaterede fedtsyrer fra fede fisk - er forbundet med en 71 procent øget risiko for høj-potent prostatakræft. Undersøgelsen konstaterede også at der var en 44 procent stigning i risikoen for mindre aggressiv prostatakræft og en samlet stigning i risikoen for alle prostatakræft på 43 procent.

En øget risiko for agressiv prostatakræft er vigtig, fordi disse tumorer oftere er dødelige.

"Konsistensen af disse fund tyder på, at disse fedtsyrer er involveret i prostata tumorigenese og at anbefalinger o at øge indtaget af langkædede omega-3 fedtsyrer, især som tilskud, bør overveje de potentielle risici," skriver forfatterne.

"Vi har endnu en gang vist, at brugen af kosttilskud kan være skadelig," siger dr. Alan Kristal, der er artiklens hovedforfatter og medlem af Fred Hutch Public Health Sciences Division.

Undersøgelsen er endnu en i en række undersøgelser, der underminerer ideen om at omega-3 er godt for alting. For nylig afslørede en analyse af 20 undersøgelser, at omega-3 tilskud ikke reducerede risikoen for at dø af hjertanfald, slagtilfælde eller af andre årsager.

Overraskende resultat

"Det vigtigste er, at vi har været i stand til at gentage vores resultater fra 2011, og vi har bekræftet, at fiskeolie spiller en rolle for prostatakræft," siger medforfatter Theodore Brasky.

Det er kun mænd, der har en prostata - eller blærehalskirtel - der er placeret rundt om mandens urinrør og lige nedenfor urinrøret.

"Det er vigtigt at bemærke, at disse resultater ikke behandler spørgsmålet om omega-3 spiller en skadelig rolle for udviklingen af prostatakræft," siger han.

Forskellen i blodkoncentrationen af omega-3 fedtsyrer mellem de laveste og højeste risikogrupper var omkring 2,5 procentpoint (3,2 procent vs 5,7 procent), som er noget større end effekten af at spise laks to gange om ugen, siger Kristal.

Den aktuelle undersøgelse analyserede data og blodprøver indsamlet fra mænd, der deltog i selen og E-vitamin Cancer Prevention Trial (SELECT), et stort randomiseret, placebo-kontrolleret forsøg for at teste, om selen og E-vitamin, enten alene eller kombineret, reducerede risikoen for prostatacancer . Denne undersøgelse viste ingen fordel fra selenindtagelse og en stigning i prostatacancertilfælde hos mænd, der tog vitamin E.

Undersøgelsen så på 834 mænd, som var blevet diagnosticeret med primær prostatakræft (hvoraf 156 havde høj-potent kræft).

Kristal siger at resultaterne i begge Fred Hutch-studier er overraskende, fordi omega-3 fedtsyrer menes at have et væld af positive sundhedsmæssige effekter baseret på deres anti-inflammatoriske egenskaber. Inflammation spiller en rolle i udviklingen og væksten af mange kræftformer.

Det er uklart hvorfor høje niveauer af omega-3 fedtsyrer øger risikoen for prostatakræft, men resultaterne viser at der er behov for yderligere forskning i mulige mekanismer. Mulige årsager til de skadelige virkning er omega-3 fedtsyrers omdannelse til forbindelser, der kan forårsage skade på celler og DNA, og deres rolle i immunosuppression.