Søg på Klog Kost

En operation kan medføre kognitiv svækkelse - især hos ældre. Men en kombination af aspirin og omega-3 fedtsyrer kan begrænse risikoen.

Aspirin og fiskeolie kan hindre hukommelsestab efter operation

 

Når især ældre bliver opereret, risikerer de at blive diffuse og kognitivt svækkede, men det kunne undgåes med simple aspirin-piller.

Resolviner er molekyler som produceres naturligt af kroppen på basis af  omega-3 fedtsyrer og som viser sig at beskytte mod den kognitive svækkelse, der kan følge af en operation.

Produktionen af molekylerne viser sig ifølge en ny undersøgelse fra Karolinska Institutet, at kunne jumpstartes med almindelig aspirin.

De kognitive følger af operation hos især ældre beskrives ofte som uopmærksomhed, uorganiseret tankegang, ændret bevidsthed og langvarig forstyrrelser af indlærings- og hukommelsesevner. Hvorfor kirurgi og/eller anæstesi kan føre til kognitiv svækkelse er fortsat uklare, men forskerne bag den aktuelle undersøgelse har tidligere vist, at inflammation og frigivelse af pro-inflammatoriske molekyler, som cytokiner, spiller en vigtig rolle for at patienterne får hjernebetændelse og bliver kognitivt svækkede efter operationen.

I dag er der ingen effektiv behandling for postoperative kognitive dysfunktioner. Men resultaterne, der præsenteres i tidsskriftet The FASEB Journal, tyder på, at det er muligt at forebygge og behandle denne tilstand ved at slukke for betændelsen, der ligger til grund for den kirurgi-inducerede kognitive tilbagegang.

I den prækliniske undersøgelse beskyttede en enkelt dosis af aspirin-udløst Resolvin D1, der er baseret på omega-3 fedtsyren docosahexaensyre (DHA), hjernen mod hukommelsesproblemer efter operationen.

Behandlingen havde også en virkning på de neuronale funktioner, da det blev givet 24 timer efter operationen.

Husk det før operationen

Forskerne beskriver i deres artikel også, hvordan operationen påvirker hjernens funktion i almindelighed og de processer, der ligger bag neuroinflammation og hukommelsessvækkelse.

"Aspirin fungerer som et anti-inflammatorisk middel ved at sænke niveauet af prostaglandiner og thromboxaner, men koblet med essentielle omega-3 fedtsyrer kan de også øge kroppens egen produktion af forskellige lipide molekyler, der stopper inflammatoriske processer," siger professor Lars I Eriksson, leder af forskningsgruppen på Afdeling for Anæstesiologi og Intensiv Medicin på Karolinska Institutet.

"Disse molekyler fremmer også heling og regenerering af væv, der er vigtige for patientens helbredelse. Vi håber at kunne anvende denne behandlinger til at forhindre kognitiv svækkelse hos kirurgiske patienter, der er i risikogruppen.

Så hvis du er godt op i alderen og ved at du snart skal på operationsbordet, så sørg for at spise rigeligt med omega-3 fedtsyrer op til. Den letteste måde at få omega-3 er enten ved at spise fisk eller at spise fiskeolie.

Og husk at gøre din læge på hospitalet opmærksom på sammenhængen mellem aspirin og omega-3 før operationen - for bagefter kan det være at du har glemt det.

Du skal desuden være opmærksom på at aspirin i kombination med omega-3 kan betyde at blodet har sværere ved at størkne, så det er vigtigt, at du taler med din læge før du begynder at kombinere de to.