Søg på Klog Kost

Proteintilskud kan medføre tidlig død

Proteintilskud i form af såkaldte forgrenede aminosyrer - BCAA'er - er forbundet med en kortere levetid og vægtforøgelse.

 

Det viser en ny undersøgelse, der har undersøgt proteintilskuddet, som er populært blandt bodybuildere, da det menes at øge muskelmassen.

BCAA er den engelske forkortelse for branched-chain amino acids, der består af de tre aminosyrer Leucin, Isoleucin og Valin, der er såkaldte anabolske aminosyrer, som kroppen ikke selv kan producere naturligt.

Men selv om de kan bidrage til at øge muskelmassen, så mener forskere fra University of Sydney på baggrund af den nye undersøgelse, at de har store omkostninger for levetiden.

"Supplering med BCAA'er resulterede i høje niveauer af BCAA'er i blodet, som konkurrerede med tryptophan om transport ind i hjernen," forklarer professor Stephen Simpson, der er direktør for universitetets Charles Perkins Center og forsker fra School of Life and Environmental Sciences.

"Undersøgelsen viser, at aminosyrebalancen er vigtig og at det er bedst at variere kilder til protein for at sikre, at du får den bedste aminosyrebalance."

Undersøgelse så på de konsekvenser, som BCAA'er og andre essentielle aminosyrer, såsom tryptophan, havde på mus helbred og kropssammensætning.

"Tryptofan er den eneste forløber for hormonet serotonin, som ofte kaldes lykkekemikaliet pga. dets humørsvingende virkninger og dets rolle i at fremme søvn. Men serotonin gør mere end dette, og der ligger problemet," forklarer Simpson.

"BCAA'ernes udkonkurrering af tryptofan nedsatte serotoninniveauerne i hjernen, hvilket til gengæld øgede appetitten. Det lavere serotoninniveau forårsaget af et højt BCAA-indtag førte til massiv overspisning hos musene, som blev meget overvægtige og levede kortere liv."

Musene fik enten dobbelt så meget af den normale mængde BCAA'er (200%), standardmængden (100%), halvdelen (50%) eller en femtedel (20%) igennem hele deres liv.

Resultaterne viste, at mus, der fik 200% BCAA, øgede deres fødeindtag, hvilket resulterede i fedme og en forkortet levetid.

Resultaterne får diætist og folkesundhedsnæringsekspert fra University of Sydney's School of Life and Environmental Sciences Dr. Rosilene Ribeiro til at anbefale at spise et bredt udvalg af proteiner.

Det er vigtigt at variere proteinkilder for at få en række essentielle aminosyrer gennem en sund og afbalanceret kost rig på fibre, vitaminer og mineraler.

BCAA'er er essentielle aminosyrer, som også findes i proteinholdige fødevarer - hovedsageligt i rødt kød og mejerivarer. Kylling, fisk og æg er også gode kilder til BCAA'er.

Vegetarere kan finde BCAA'er i bønner, linser, nødder og sojaproteiner.

Fødevarer rig på tryptofan omfatter frø og nødder, sojabønner, ost, kylling og kalkun.