Skip to main content
logo for klog kost

Sådan øger du bedst dit indhold af D-vitamin

Fisk, æg og andre animalske kilder til D-vitamin er bedst til at sikre dig et sundt niveau af D-vitamin.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse fra University of Surrey, hvor forskere har testet effekten af tilskud med enten vitamin D2 eller D3 på 335 kvinders indhold af D-vitamin i blodet om vinteren.

Vi får hovedsageligt D-vitamin fra solens stråler, men om vinteren er vi nødt til at opretholde et sundt niveau ved at spise os til det.

D-vitamin kan enten komme fra animalske produkter i form af D3-vitamin eller være plantebaseret i form af D2-vitamin.

Selv om man kender forskellen på de to versioner af D-vitaminet har man hidtil ment, at de var lige gode til at beskytte mod D-vitamin-mangel. De fleste kosttilskud med D-vitamin er dog allerede baseret på D3-vitamin.

I den nye undersøgelse har forskerne opdelt kvinderne i fem grupper, der enten fik en saft med vitamin D2 eller D3 eller en kiks med D2 eller D3. Den sidste gruppe fik placebo.

Resultaterne viste, at vitamin D3 var dobbelt så effektiv til at hæve indholdet af D-vitamin i kroppen. D-vitaminindhold hos kvinder, der modtog vitamin D3 via saft eller en kiks, steg med henholdsvis 75% og 74%, mens D2 kun øgede indholdet med 33% og 34% i løbet af en 12-ugers periode.

Som procenterne viser gjorde det ingen synderlig forskel om D-vitamin tilskuddet kom i form af saft eller kiks.

Placebo-deltagerne oplevede til gengæld en 25 procents reduktion i D-vitamin niveauet i samme periode.

Ifølge forskerne kan mangel på D-vitamin medføre problemer som knogleskørhed, engelsk syge og øget risiko for hjertekar sygdom.

"Vigtigheden af ​​D-vitamin i vores kroppe skal ikke undervurderes, men i Storbritannien er det meget svært at få tilstrækkelige niveauer af det fra dets naturlige kilde, solen, så vi ved, at det skal suppleres gennem vores kost," siger chefforsker dr. Laura Tripkovic fra University of Surrey.

"Men vores resultater viser, at vitamin D3 er dobbelt så effektiv som D2 til at hæve D-vitaminindholdet i kroppen. Personer, der indtager vitamin D3 gennem fisk, æg eller tilskud med D3-vitamin er dobbelt så tilbøjelige til at øge deres D-vitamin niveau end ved indtagelse af vitamin D2-rige fødevarer som svampe, vitamin D2-beriget brød eller vitamin D2-tilskud."

Denne konklusion har ikke alene konsekvenser for sundhedssektoren, men også for detailmarkedet. I de senere år har mange detailhandlere tilføjet vitamin D2 til deres produkter i troen på, at det vil hjælpe på forbrugernes D-vitamin niveau. Men det ville være meget mere effektivt at berige med vitamin D3.

"Dette er en meget spændende opdagelse, der vil revolutionere, hvordan sundhedssystemer og detailhandel ser på D-vitamin," siger professor Susan Lanham-New, leder af Institut for Ernæringsvidenskab ved University of Surrey.

"D-vitamin mangel er en alvorlig sag, men dette vil hjælpe folk med at tage et mere informeret valg om, hvad de skal spise eller drikke for at øge niveauet gennem deres kost."