Søg på Klog Kost

Hjertet elsker chili

Hvis du kan lide den stærke smag af chili, er du heldig. Stoffer i det stærke krydderi beskytter mod den helt store dræber, hjertesygdom.Hvis du kan lide den stærke smag af chili, er du heldig. Stoffer i det stærke krydderi beskytter mod den helt store dræber, hjertesygdom.

Vil man passe på sit hjerte, skal man sørge for at spise en masse chilipebre. Og jo stærkere des bedre.

Det er stoffet ’capsaicin’, som også er kendt fra mere eller mindre lødige slankepiller, der virker. Stoffet giver cayennepebber, jalapenos og andre chilipebre deres stærke smag, og det er allerede kendt for at dæmpe symptomerne på leddegigt og visse smertetilstande. Tidligere undersøgelser viser også, at mad krydret med chili kan sænke blodtrykket hos mennesker med for højt blodtryk, reducere kolesteroltallet og begrænse risikoen for blodpropper.

Den nye undersøgelse, som igen dokumenterer den positive indvirkning på hjertet, blev fremlagt på verdens største videnskabelige sammenslutning, National Meeting and Exposition of the Amercian Chemical Societys 243. møde.

Blodet flyder lettere

- Vores forskning har bestyrket og understreget den eksisterende viden om indholdsstofferne i chilis positive påvirkning af hjertet, siger Dr. Zhen-Yu Chen, professor ved The Chinese University of Hong Kong, der fremlagde undersøgelsen.

- Nu har vi en klarere og mere detaljeret beskrivelse af stoffernes effekt på generne og andre mekanismer, som har indflydelse på kolesterol og blodårernes sundhedstilstand.

Forskerholdet fandt f.eks. ud af, at stoffet capsaicin påvirker hjertet på to positive måder. Dels sænker det kolesteroltallet, dels får det blodet til at flyde lettere igennem årerne.

- Vi kan konkludere, at capsaicinoider har en positiv indflydelse på en række faktorer, der påvirker hjertet og blodårernes sundhed, siger Zhen-Yu Chen. Han anbefaler dog ikke, at vi alle sammen nødvendigvis går i gang med at proppe os med chilier. Gode kostvaner handler om balance og mådehold.

- Chili afløser ikke medicinsk behandling. Men det kan være et godt supplement for dem, der kan lide smagen, sagde han.